Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στους δρόμους για τις απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

enet.gr,01/03/2013

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Βγήκαν στους δρόμους για να μην τους πετάξουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης, που από χθες ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες...Ζητούν να μην πραγματοποιηθούν οι απολύσεις 400 εργαζομένων, όπως τους έχει ανακοινωθεί, αλλά να φροντίσει η εταιρεία να ανοίξουν τα εργοτάξια και να προχωρήσουν οι εργασίες οι οποίες έχουν βαλτώσει. Αν πραγματοποιηθούν οι απολύσεις, το έργο θα μείνει με 400 εργαζόμενους, ενώ, αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις, θα έπρεπε σήμερα να απασχολούνται περί τους 3.000 σε 13 εργοτάξια, αντί των δύο που λειτουργούν.

Καταγγέλλουν τις απολύσεις ως προσχηματικές, ώστε να επαναπροσληφθούν με αμοιβές πείνας των 500 ευρώ, καταλογίζουν ευθύνες για οικονομική κακοδιαχείριση και καθυστερήσεις στο έργο στην «Αττικό Μετρό» και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν μέχρι και σε καταλήψεις εργοταξίων. Στο πλευρό τους τάχθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους τους κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Τετάρτη.

Δήλωσε ότι η «Αττικό Μετρό» προφανώς ταυτίζεται με ανάλογες πρακτικές εργοδοτών για τη συμπίεση του εργασιακού κόστους «που ονομάζουν εσωτερική υποτίμηση» και «είναι απαίτηση της τρόικας εσωτερικού και της τρόικας εξωτερικού». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ερευνήσει το θέμα για να διαπιστώσει «αν πρόκειται για διαδικασία, μεθοδευμένη, απολύσεων και προσλήψεων για τις ίδιες θέσεις, με τον εξευτελιστικό μισθό των 500 ευρώ». Πρόσθεσε ότι το «το έργο πρέπει να προχωρήσει με ανάδειξη των αρχαιοτήτων, αλλά παράλληλα και με σεβασμό στους ανθρώπους που δουλεύουν στο έργο».

Χθες οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και έφτασαν στο γραφείο του γ.γ. Δημοσίων Εργων, Στράτου Σιμόπουλου. Τους δέχτηκαν συνεργάτες του κ. Σιμόπουλου, που υποσχέθηκαν ότι θα τους διαβιβάσουν το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις 7 το πρωί έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.