Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

«Δεν είμαι σύμβουλος εργολάβων»

gmoulkas.wordpress.com,17/03/2013

Τι απαντά ο καθηγητής Μιχάλης Τιβέριος στις επικρίσεις που δέχεται...ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΛΚΑ

Την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης, κατά χώραν, των αρχαιοτήτων στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας και ταυτόχρονα υπέρ της κατασκευής του σταθμού του υπόγειου σιδηρόδρομου, σχολιάζει ο Μιχάλης Τιβέριος (φωτογραφία), καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ.

«Το μόνο θεσμοθετημένο όργανο για την τύχη των αρχαίων», λέει ο κ. Τιβέριος, «είναι το ΚΑΣ, που ήδη αποφάσισε. Σκεφτείτε κάθε οργανωμένη κοινωνική ομάδα να ζητάει αναπομπές στο ΚΑΣ ή εκείνη να αποφασίζει για την τύχη των αρχαίων. Τότε, θα έλεγα, πως κάτι δε θα πάει καλά σ’ αυτήν τη χώρα…».

Για την Απελλού

Υπενθυμίζω πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προτίθεται να προσφύγει ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). «Ο Γιάννης Μπουτάρης πιστεύει πως έχει δίκιο πέρα για πέρα. Τι να πω περισσότερο;», λέει ο κ. Τιβέριος και προσθέτει: «Δεν έχω, πάντως, δει τη φροντίδα του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αρχαία της Δημητρίου Γούναρη ή τη βασιλική κάτω από την Γ’ Σεπτεμβρίου. Και το ΚΑΣ ας ρωτήσει το δήμο για το τι γίνεται με τα αρχαία της Απελλού, που μας ταλάνισαν πριν από 20 χρόνια. Μπορώ, επίσης, να αναφέρω πολλά οικόπεδα που έχουν γίνει σκουπιδότοποι…».

Οι εργολάβοι θα τρίβουν τα χέρια τους, αν γίνει τώρα επανασχεδιασμός του σταθμού της Βενιζέλου. Είναι έτοιμοι να καταγγείλουν τη σύμβαση!

«Είναι κοινωφελές έργο»

Ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη πως ο δήμος Θεσσαλονίκης αμφισβητεί επί της ουσίας το κύρος του ΚΑΣ και παραδέχεται πως «αισθάνεται πολύ άσχημα», επειδή έχει διαχωρίσει τη θέση του από την αρχαιολογική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. «Κι εμένα η καρδιά μου είναι με τις αρχαιότητες, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κοινωφελές έργο. Αλίμονο αν σταθούμε εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης», λέει.

«Γιατί αποδέχθηκα αυτή τη θέση»

Για ποιους λόγους ένας καθηγητής Αρχαιολογίας -και μάλιστα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών- αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως σύμβουλος, στην Αττικό Μετρό ΑΕ, φτάνοντας μέχρι του σημείου να έρθει σε δημόσιες και έντονες αντιπαραθέσεις με τους συναδέλφους του αρχαιολόγους;

«Η Αττικό Μετρό δεν είναι εταιρία εργολάβων», λέει ο κ. Τιβέριος, «αλλά κρατική εταιρία, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας τοποθετείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αποδέχτηκα αυτήν τη θέση, κατόπιν παράκλησης ανώτερων κρατικών οργάνων, επειδή από το 2006 έως το 2011 είχε εκτελεστεί μόνον το 25% των αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Και μέσα σε δύο χρόνια, από το 2011 έως σήμερα, ολοκληρώθηκε το 73% του αρχαιολογικού έργου, ενώ όλοι οι εργάτες που απασχολούνταν σε αρχαιολογικές εργασίες, συνολικά 500 άτομα, απέκτησαν συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρχής. Για τις υπηρεσίες μου αυτές αρνήθηκα να λάβω μισθό συμβούλου, αλλά αμείβομαι με 1.150 ευρώ το μήνα, μέσω προγράμματος του ΑΠΘ».

«Θα τρίβουν τα χέρια τους»

Και ο κ. Τιβέριος καταλήγει: «Επί της ουσίας έχει τελειώσει σχεδόν όλο το ανασκαφικό έργο στους σταθμούς του μετρό στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πλέον οι εργολάβοι δεν μπορούν να λένε πως φταίνε τα αρχαία που δεν προχωρά το έργο -κι ας μην είχαν οι ίδιοι χρήματα, για να αγοράσουν σίδερα. Βεβαίως, οι εργολάβοι θα τρίβουν τα χέρια τους, αν γίνει τώρα επανασχεδιασμός του σταθμού της Βενιζέλου. Είναι έτοιμοι να καταγγείλουν τη σύμβαση! Τι να κάνουμε όμως; Αυτή είναι η χώρα μας, ένα απέραντο τρελοκομείο… Πρέπει να την υποστούμε!».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

«Αγγελιοφόρος της Κυριακής», 16.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.