Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ»

typosthess.gr,07/03/2013

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ...

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν για ακόμα μία φορά χθες, οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις των περίπου 450 συναδέλφων τους, ζητώντας την «ανάκληση τους» και «διάλογο» με την Αττικό Μετρό. Συγκεκριμένα οι 200 περίπου διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί, στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, στη Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, κινούμενοι από την Εγνατία, στην Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια στη Μητροπόλεως, εκεί όπου έκαναν στάση έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου. Με συνθήματα κατά του ίδιου και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις απολύσεις που αποφασίστηκαν. Εν συνεχεία η πορεία κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στην Βενιζέλου από όπου και ξεκίνησε. Μάλιστα μετά το τέλος της διαμαρτυρίας τους οι εργαζόμενοι στο μετρό έδωσαν και πάλι ραντεβού για σήμερα.

Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρχε διακριτική αστυνομική παρουσία για την αποφυγή τυχών επεισοδίων.

Ο ΣΕΑ συμπαραστέκεται τους εργαζομένους αρχαιολόγους

Την ίδια στιγμή και ενώ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό συνεχίζονται καθημερινά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την συμπαράσταση τους στους αρχαιολόγους και σε όλους τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης οι οποίοι, όπως αναφέρει «σύμφωνα με την μονομερή αναγγελία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. πρόκειται να απολυθούν με πρόσχημα την έλλειψη αντικειμένου». Στην ανακοίνωση προσθέτεται μάλιστα, ότι οι αρχαιολογικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί σε τρία τουλάχιστον μέτωπα της κατασκευής του έργου του μετρό. «Μόνο προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόλυση των εργαζόμενων λόγω έλλειψης αντικειμένου, η οποία φυσικά θα επιβραδύνει σημαντικά την πορεία κατασκευής του έργου», αναφέρει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης δεν οφείλεται στην παράταση των αρχαιολογικών εργασιών, αλλά βαρύνει αυτούς που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν το έργο».

Η απάντηση της Αττικό Μετρό ΑΕ

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό ΑΕ, ορμώμενη από τις χθεσινές κινητοποιήσεις, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της ότι «η επαναπρόσληψη προσωπικού στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό, όταν ανοίξουν νέα σκάμματα, θα γίνει, με κοινωνικά κριτήρια, που θα διαμορφωθούν με τη συνδρομή εκπροσώπων των εργαζομένων». Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν νέα μέτωπα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε σύντομα να υπάρξουν νέα σκάμματα για αρχαιολογική έρευνα. Κι αυτό διότι «αυτονόητος και άμεσος στόχος της εταιρείας, όπως σε όλα τα έργα που έχει κατασκευάσει και συνεχίζει να κατασκευάζει, είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξη των εργασιών σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των εργοταξίων που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον».

Η διοίκηση της εταιρείας ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι «η μισθολογική πολιτική που θα ακολουθήσει, θα είναι η ίδια με αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού για αντίστοιχα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.