Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κάθε σταθμός του Μετρό και ευρήματα

typosthes.gr,15/03/2013

Σε αυτά θα αναφερθεί η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης που αφορά στις ανασκαφές του 2012 στη Μακεδονία και Θράκη**Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στα πολύτιμα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαρτίου (και ώρα 11.45) στο πλαίσιο της ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές του 2012 στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο «Τ.Θ.» δημοσιεύει την περίληψη της ομιλίας της με τίτλο «ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης 2012. Το έργο της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

«ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης 2012. Το έργο της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων»

«Πολύτιμες μαρτυρίες για την ζωή της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της έφεραν στο φως οι ανασκαφές στους σταθμούς του Μετρό.

Στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας αποκαλύφθηκε τμήμα ενός οργανωμένου προκασσάνδρειου πολίσματος που αναπτύχθηκε επάνω σε χαμηλό, φυσικό έξαρμα του εδάφους στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου και χρονολογείται από τις αρχές του 4ου έως τις αρχές του 3ου αι.π.Χ. Είναι ο οικισμός στον οποίο ανήκει το πλούσιο νεκροταφείο που ανέσκαψε παλιότερα η ΙΣΤ΄ Εφορεία στην περιοχή των εμπορικών καταστημάτων του κόμβου Καλαμαριάς. Δυο μεγάλοι διασταυρούμενοι δρόμοι, δημιουργούν οικοδομικές νησίδες στις οποίες αναπτύσσονται μεγάλα κτήρια, κατοικίες με ευρύχωρα δωμάτια, λιθόστρωτες αυλές, θυραία ανοίγματα και υπόστυλους χώρους. Δύο κεραμικοί κλίβανοι, πλήθος άλλων αρχιτεκτονικών καταλοίπων, όπως λιθόστρωτες επιφάνειες, κτιστές κατασκευές, απορριμματικοί λάκκοι, καθώς και σημαντικός αριθμός κινητών ευρημάτων, όπως αλιευτικά και υφαντικά βάρη αλλά κυρίως μεγάλες ποσότητες θρυμματισμένων οστρέων για την παραγωγή πορφύρας, υποδεικνύουν τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού, συγκεκριμένα την παραγωγή της πολύτιμης πορφυρής βαφής για το βάψιμο των υφασμάτων.

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας αποκαλύφθηκε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης. Συγκεκριμένα κάτω από το μαρμαρόστρωτο δρόμο βρέθηκαν τα επάλληλα οδοστρώματα ενός δρόμου τον οποίο χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μετά την ίδρυσή της από τον βασιλιά Κάσσανδρο αποδεικνύοντας ολοφάνερα την συνέχεια της πόλης και την μεγάλη της έκταση ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της.

Στο σταθμό Δημοκρατίας βρέθηκε το παρόδιο νεκροταφείο που αναπτύσσεται έξω από το δυτικό τείχος της αρχαίας πόλης και στα βόρεια της αρχαίας οδού που ξεκινούσε από την Πύλη του Βαρδαρίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς την ύπαιθρο χώρα. Αποκαλύφθηκε ένας σημαντικός αριθμός τάφων ποικίλης τυπολογίας (λακκοειδείς με ή χωρίς κάλυψη, κτιστοί κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς, εγχυτρισμοί), αρκετοί εκ των οποίων σηματοδοτούνταν με βωμοειδείς κατασκευές. Βασικές ταφικές πρακτικές αποτελούν ο ενταφιασμός και η καύση, ενώ τους νεκρούς συνόδευαν προσωπικά αντικείμενα και προσφορές των οικείων τους, όπως νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία κ.α. Κατάλοιπα νεκρικών τελετών αποτυπώνονται σε πλήθος ταφικών πυρών με προσφορές πήλινων αγγείων καθημερινής χρήσης, λυχναριών, καθώς και μεγάλου αριθμού μυροδοχείων. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα είναι ο τάφος της Ανθηδόνας στον οποίο η νεκρή φορούσε στο κεφάλι της ένα χρυσό στεφάνι ελιάς.

Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου».

* Η επιστημονική συνάντηση, που αφορά στις ανασκαφές στη Μακεδονία και Θράκη, θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22/3 στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκειά της θα γίνουν 84 ανακοινώσεις σχετικές με την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στο βορειοελλαδικό χώρο από την Καστοριά ως τον Έβρο.

** Η φωτογραφία είναι από το Σταθμό Αγίας Σοφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.