Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αρχαιολόγοι καλούν Τζαβάρα για τα αρχαία σε Βενιζέλου

agelioforos.gr,26/03/2013

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Να ανακαλέσει την αρχική απόφασή του για την απόσπαση και τη μεταφορά των βυζαντινών αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας καλούν τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, οι αρχαιολόγοι...Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζητούν από τον κ. Τζαβάρα να εξετάσει εξαρχής, ορμώμενος από νέα αφετηρία, το όλο ζήτημα, το οποίο προξενεί, ως γνωστόν, έντονες αντιπαραθέσεις στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και να εισαγάγει και πάλι προς συζήτηση την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κάνοντας λόγο για καινούργια δεδομένα, τα οποία έχουν προκύψει από τις 26 Ιανουαρίου, όταν εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του υπουργού, έως σήμερα. Με τον τρόπο αυτό οι διοικούντες τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης των συναδέλφων τους που συγκροτούν το ΚΑΣ και επί της οποίας βασίστηκε η απόφαση του κ. Τζαβάρα για τη «μετακόμιση» των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε άλλο χώρο.

«Υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες»

Σε έγγραφο αίτημα που κατέθεσε σήμερα προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δύο μήνες μετά την υπουργική απόφαση, η δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, τόσο με φορείς της Θεσσαλονίκης όσο και με επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς, έχει αναδείξει ότι, αν υπάρξει ανασχεδιασμός του σταθμού (σ.σ. στη Βενιζέλου), υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές δυνατότητες συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και ανάδειξής τους στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, εντός του σύγχρονου έργου. Αυτές οι εναλλακτικές δυνατότητες δεν παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπενθυμίζει επίσης την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπέρ της συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, αλλά και την πρωτοβουλία αυτού για τη σύσταση ειδικής επιτροπής προς διερεύνηση των βέλτιστων τεχνικών λύσεων. «Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων», σημειώνει.

Διεθνής κινητοποίηση

Ως πρόσθετο επιχείρημα προβάλλει την ενεργοποίηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και τη διαδικτυακή συγκέντρωση 12.000 υπογραφών ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και ευαισθητοποιημένων πολιτών, υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ (κατά χώραν).

Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από τον κ. Τζαβάρα να εισαγάγει και πάλι το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να εκδώσει εκ νέου γνωμοδότηση λαμβάνοντας υπόψη τα καινούργια δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.