Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ανάσταση(;) για το μετρό της Θεσσαλονίκης

egnatiapost.gr,23/04/2013

ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

pioannidis@egnatiapost.gr

Εξελίξεις σε δύο μέτωπα αναμένονται τις επόμενες ημέρες στο μετρό της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απόκτηση από την Ακτωρ του 80% της ΑΕΓΕΚ, βασικής εταιρίας της αναδόχου κοινοπραξίας, καθώς και την επιλογή της τελικής λύσης για το σταθμό της Βενιζέλου...Το πολύπαθο έργο, που ξεκίνησε το 2006 και ουσιαστικά έχει «τελματώσει» εδώ και δύο χρόνια, φαίνεται να ξαναπαίρνει «μπροστά», έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, μέσω της Alpha και της Πειραιώς, προκειμένου να αποκτήσει η Ακτωρ το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου οι μετοχές.

Το γεγονός αυτό, θεωρείται η καλύτερη λύση για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του μετρό, καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία είχε περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ δε θα απαιτηθούν νέοι διαγωνισμοί και προκηρύξεις, που θα πήγαιναν αρκετά πίσω το έργο του μετρό. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εκφράζονται επιφυλάξεις, καθώς η Ακτωρ ΑΤΕ έχει επιλεγεί και ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο της επέκτασης το μετρό προς την Καλαμαριά.

Ο σταθμός της Βενιζέλου

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ανακοινωθεί και η λύση που θα επιλεγεί για το θέμα του σταθμού του μετρό της Βενιζέλου. Αν και ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, από το υπουργείο Πολιτισμού και την Αττικό Μετρό θεωρούν ότι η πρώτη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου καλύπτει όποια λύση επιλεγεί, που προβλέπει απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο εφικτή θεωρείται η πρώτη από τη λύσεις - προτάσεις που παρουσιάστηκαν από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, βάση της οποίας θα γίνουν οι λιγότερες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο έργο, δε θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και χρονική καθυστέρηση και θα απαιτηθούν επιπλέον ανασκαφές. Πάντως, για το θέμα του σταθμού της Βενιζέλου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η οριστική απόφαση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.