Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Γ. Μπουτάρης: «Μόνο με νέα υπουργική απόφαση η λύση για τα αρχαία»

agelioforos.gr,29/08/2013

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Μόνο με νέα απόφαση του νυν υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε όσα έχει ζητήσει εδώ και 5 μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα αποσυρθεί η προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις βυζαντινές αρχαιότητες της Βενιζέλου.

Αυτό αποσαφηνίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και σχεδόν 12 ώρες μετά τη σύσκεψη που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ουσιαστική και αποδοτική» τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη, που έγινε υπό τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, στο ΥΜΑ-Θ, καθώς διαπιστώθηκε απ΄ όλους τους εκπροσώπους των φορέων «σύμπτωση απόψεων υπέρ της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και του μετρό».

Οι δικαστικές ενέργειες

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε στις 21 Μαρτίου, ενώπιον του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, αίτηση θεραπείας, στις 17 Ιουνίου αίτηση ακύρωσης και στις 8 Ιουλίου αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η μεν αίτηση θεραπείας δεν έτυχε οποιασδήποτε απάντησης εκ μέρους του κ. Τζαβάρα, ενώ αντιθέτως οι αιτήσεις ενώπιον του ΣτΕ οδήγησαν στις 23 Ιουλίου στην έκδοση προσωρινής διαταγής, βάσει της οποίας απαγορεύεται, μέχρι νεωτέρας, η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σκάμμα του σταθμού της Βενιζέλου.

«Εξυπακούεται», προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Μπουτάρης, «πως η απόσυρση της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου, καθώς αυτό είχε εγκρίνει την πρόταση της δημοτικής αρχής για την προσφυγή».

«Θετική εξέλιξη»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής σύσκεψης του ΥΜΑ-Θ, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε σε λύση κοινής αποδοχής περί απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, ο κ. Μπουτάρης παρατηρεί: «Αυτή η θετική εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς στο εξής το έργο μπορεί να προχωρήσει και η Θεσσαλονίκη τελικά θα βρεθεί πλουσιότερη τόσο συγκοινωνιακά όσο και πολιτισμικά».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί και κατόπιν ευρείας σύσκεψης στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ ο κ. Μπουτάρης είχε δηλώσει ότι όντως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποσύρει την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά «αυτό θα γίνει με διασφαλίσεις, με εγγυήσεις», καθώς, όπως είπε, «αν αποσύρω την προσφυγή τώρα», υπάρχει ο κίνδυνος «να με κοροϊδεύσει το ΚΑΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.