Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Θα συνυπάρξει το Μετρό Θεσσαλονίκης με τον βυζαντινό δρόμο

news.in.gr,29/08/2013

Θεσσαλονίκη

Συμφωνία για τη διατήρηση του βυζαντινού δρόμου που έχει έρθει στο φως από τις ανασκαφές για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.


Στη συνάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον κ. Μπουτάρη, αποφασίστηκε η παραμονή του βυζαντινού δρόμου σε ποσοστό περίπου 80% και η ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Θα προηγηθεί απόσπαση των αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουν τα έργα του μετρό, τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην θέση τους, όπως προβλέπει η σχετική μελέτη που συντάχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόκειται να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων.

Η μελέτη πρόκειται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αποφασισμένος «να ξεμπλοκάρει» το έργο, ώστε να έχει παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μ.Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι έδωσε εντολή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη σύμβαση του έργου και γνωστοποίησε ότι «σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες αποκλίσεις ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις με τρόπο θεσμικό και απόλυτα σύμφωνο με τη νομοθεσία».

Εξερχόμενος από σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την πορεία του έργου του μετρό και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος δράσεων για το επόμενο εξάμηνο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης, σε άλλες περιοχές, εμπόρων και επαγγελματιών που οι επιχειρήσεις τους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τις καθυστερήσεις στα εργοτάξια.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, στο τέλος του 2013, το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης θα απασχολεί 900 άτομα, έναντι περίπου 500 προ διμήνου και 710 σήμερα.

Πρόσθεσε ότι έχει παραδοθεί το 47% των έργων πολιτικού μηχανικού και το 77%των σηράγγων.

«Με κοινή προσπάθεια έχουν ξεπεραστεί πολλά τεχνικά εμπόδια και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η οικονομική ανασυγκρότηση της κοινοπραξίας του έργου. Συνεπώς, το έργο μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.