Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

newsit.gr,23/12/2015


Παράσταση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Μεταφορών περί επανέναρξης του έργου.


"Αιτία της διαμαρτυρίας είναι το σταμάτημα των εργασιών και η απομάκρυνση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Αίτημά μας είναι οι ανακοινώσεις για το Μετρό να γίνονται επί δεδομένων και όχι επί προθέσεων" είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Παππάς. Όπως ανέφερε, τα μέλη του ζητούν να ξεκινήσουν οι εργασίες στη βασική γραμμή και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με τους ίδιους όρους αμοιβής και απασχόλησης.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι έχουν δοθεί δεσμεύσεις στο παρελθόν για την επίλυση του θέματος και διατυπώνεται το αίτημα να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μπορούν να ελπίζουν ότι το έργο θα γίνει.

"Ας πουν επιτέλους την αλήθεια - έστω για μια φορά - πως κλείσαμε το αρχαιολογικό τμήμα, μόνο και μόνο για να καταργήσουμε όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Διαφορετικά γιατί, αφού η λύση ήταν τόσο κοντά, πριν 20 ημέρες απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση;" σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι "οι άνθρωποι που αποτελούν την αρχαιολογική καρδιά του έργου, νοιάζονται συνολικά για το πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης".

Νωρίτερα το πρωί, τα μέλη του Σωματείου, το οποίο καλύπτει πάνω από τριακόσια άτομα, διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, μηχανικούς, οδηγούς, αποθηκάριους, ηλεκτρολόγους, συντηρητές, τοπογράφους, γραμματείς κ.ά.) έψαλλαν τα κάλαντα (με διαφορετικούς στίχους) στη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή της κοινοπραξίας.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ομότιμη καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Παδιαδέλη, με αφορμή την πρόσφατη σχετική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο εκπροσωπεί την παράταξη "Συμμετέχω". "Χαίρομαι κατ αρχήν που έμειναν στη θέση τους τα αρχαία στην περιοχή της Βενιζέλου. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά για τους αρχαιολόγους και θα πρέπει κάτι να γίνει για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων" σχολίασε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι αρχαιότητες μπορούν να αναδειχτούν στο ευρύ κοινό με απλούς και αδάπανους τρόπους (όπως, για παράδειγμα, μέσω του διαδικτύου) καθώς ο κόσμος θα πρέπει να αποκαταστήσει μια σχέση αγάπης και στοργής με τα αρχαία που κρύβει η πόλη κάτω από το έδαφός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.