Παρασκευή 13 Απριλίου 2007

Σε αρχαία νεκρόπολη “σκόνταψε” το μετρό

Μακεδονία, 13/04/07

five_col_3Μία επανάληψη -ως επί το πλείστον- ανακοινώσεων περιλάμβανε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.

Το αντικείμενο ήταν τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι σήμερα, τα περισσότερα όμως είχαν παρουσιαστεί ήδη τον περασμένο Μάρτιο, στο αρχαιολογικό συνέδριο για τις ανασκαφές σε Μακεδονία-Θράκη.

Δίπλα στον κ. Ζαχόπουλο ήταν οι προϊστάμενοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Μπακιρτζής και Λίλιαν Αχειλαρά αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του δ.σ. της "Αττικό Μετρό" Γιώργος Γιαννής. Τόσο ο γ.γ. του ΥΠΠΟ όσο και ο κ. Γιαννής έκαναν λόγο για άριστη συνεργασία όλων των φορέων και διαβεβαίωσαν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών. Μάλιστα, οι σήραγγες θα "κατέβουν" 14-31 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αντί 7-9 μέτρα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, προκειμένου να μην θιγούν τα αρχαιολογικά στρώματα που αποκαλύπτονται.

Το νεότερο εύρημα

Η 16η Εφορεία έχει αναλάβει την εποπτεία και παρακολούθηση όλου του έργου, εκτός από το τμήμα "Διασταύρωση Σταυρούπολης μέχρι και το Σταθμό Αγία Σοφία", ενώ στα υπόλοιπα μέρη της πόλης κινείται η 9η Εφορεία. Το νεότερο εύρημα, όπως ανέμεναν οι αρχαιολόγοι, ήρθε από τις εργασίες στην περιοχή του Συντριβανίου. Πρόκειται για ένα τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κ. Αχειλαρά βρίσκεται σε εξέλιξη σωστική ανασκαφική έρευνα και μέχρι σήμερα ερευνήθηκαν 35 τάφοι, όπου βρέθηκαν σκελετοί, νομίσματα, ειδώλια, οστέινες περόνες, πήλινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα. Μάλιστα "με βάση την τυπολογία των τάφων και τα κινητά ευρήματα το συγκεκριμένο τμήμα του νεκροταφείου έχει διάρκεια ζωής από τα πρώιμα ελληνιστικά μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια".

Μουσουλμανικό νεκροταφείο

Με τη σειρά του ο κ. Μπακιρτζής επανέλαβε τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο δικό του τομέα. Αναφέρθηκε στην αψιδωτή κατασκευή που ανακαλύφθηκε στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας 22 και Αντιγονιδών, στην καθαρή μάζα πηλοχώματος που βρέθηκε στο Σταθμό Δημοκρατίας και προδιαθέτει για τον εντοπισμό κεραμικών κλιβάνων εκτός των τειχών, αλλά και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν οι εργασίες στον ακάλυπτο χώρο ανατολικά του "Αλκαζάρ", όπου εντοπίστηκε τμήμα μουσουλμανικού νεκροταφείου της όψιμης περιόδου της Τουρκοκρατίας και των νεότερων χρόνων. Επιπλέον υπενθύμισε ότι στο επίπεδο του δρόμου της οδού Βενιζέλου ανακαλύφθηκε τοίχος που παραπέμπει στη δυτική πλευρά της λεωφόρου Σαμπρί Πασά, της σημερινής δηλαδή Βενιζέλου, η ύπαρξη της οποίας μέχρι σήμερα ήταν γνωστή μόνο από φωτογραφίες και περιγραφές.

Στο Αλκαζάρ αναφέρθηκε και ο κ. Ζαχόπουλος και επανέλαβε ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ με χρηματοδότηση 490.000 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2007 και θα στεγάσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές για τις εργασίες του μετρό.

ΕΛΣΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.