Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σιδηροδρομικός σταθμός: "Κεραμίσιος κάμπος" στην αρχαιότητα

Μακεδονία, 04/07/2008

five_col_5Κατά την ύστερη αρχαιότητα ο ευρύτερος χώρος του Σιδηροδρομικού Σταθμού ήταν ο κεραμίσιος κάμπος, η περιοχή δηλαδή όπου υπήρχαν εργαστήρια κεραμοποιίας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται τώρα στο πλαίσιο των εργασιών για το μετρό φέρνουν στο φως αυτά τα εργαστήρια.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Πριν από αρκετό καιρό είχε αποκαλυφθεί ένα τέτοιο εργαστήρι στα θεμέλια υπό ανέγερση πολυκατοικίας επί της Μοναστηρίου και εδώ και λίγο καιρό βρέθηκε ένα μεγαλύτερο ανάλογο συγκρότημα στο χώρο του Σταθμού. Για την ακρίβεια βρέθηκαν δύο κεραμικοί κλίβανοι, οι οποίοι θα αποσπαστούν, για να συντηρηθούν στις αποθήκες της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, και ό,τι απομείνει στο χώρο θα καταχωθεί, για να συνεχιστούν οι εργασίες του μετρό. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Προς το παρόν αυτή η έρευνα δεν δίνει ιδιαίτερα ευρήματα. Όταν όμως φτάσει στα κατώτερα στρώματα, ίσως μας φανερώσει πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού αναμένεται να έρθει στην επιφάνεια η συνέχεια του δυτικού νεκροταφείου της πόλης. Αν λάβουμε υπόψη και τις εργασίες στην περιοχή του Συντριβανίου, όπου αποκαλύφθηκε το ανατολικό νεκροταφείο και βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα (σκελετοί, χρυσά στεφάνια κτλ.), η συνέχεια προβλέπεται ενδιαφέρουσα…
Χθες εξάλλου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς (επί της οδού Φιλίππου). Εκεί ολοκληρώνεται η κατασκευή μουσείου -αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2008- που θα φιλοξενήσει αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Ο δήμαρχος ξεναγήθηκε στο χώρο από την προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Λίλιαν Αχιλλαρά και τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη.

ΑΣΥΛΗΤΟΙ ΤΑΦΟΙ
Εν τω μεταξύ κοντά στην Καβάλα, στο κέντρο της έδρας του δήμου Φιλίππων, στις Κρηνίδες, βρέθηκαν πέντε ασύλητοι τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης του δήμου. Οι Κρηνίδες απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων και σχεδόν ολόκληρος ο σύγχρονος οικισμός χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, που φέρει το όνομα του βασιλιά της Μακεδονίας, οπότε, όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι, είναι σύνηθες το φαινόμενο της τυχαίας ανασκαφής διαφόρων ευρημάτων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Θανάση Σαλονικιό (ΙΗ’ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων) οι πέντε τάφοι, άλλοι κιβωτιόσχημοι και άλλοι κεραμοσκεπείς, ήταν ασύλητοι και κάποιοι άλλοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν, οι περισσότεροι χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ υπήρχαν και ευρήματα της βυζαντινής περιόδου. Περιείχαν πληθώρα κτερισμάτων και άλλων ταφικών αντικειμένων, που δεν διαβρώθηκαν από το χρόνο. Υπάρχουν μάλιστα δύο σενάρια για τη μεγάλη αυτή συγκέντρωση ταφικών μνημείων σε μία μικρή περιοχή: Είτε πρόκειται για οικογενειακό τάφο, καθώς αρκετά οστά βρέθηκαν στο ίδιο βάθος, είτε στο σημείο αυτό ήταν το κέντρο του νεκροταφείου και υπήρχε έλλειψη χώρου ταφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.