Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Ψάχνουν τα μυστικά του Αλκαζάρ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 03/10/2007


Αρχαιότερα μνημεία κάτω από τα οθωμανικά λουτρά Αλκαζάρ αναζητούν γεωλόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επειδή το μνημείο βρίσκεται στην εντός των τειχών περιοχή της πόλης, οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι κάτω από αυτό υπάρχουν αρχαιότερες οικιστικές φάσεις, τις οποίες ευελπιστούν ότι θα εντοπίσουν με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης.

Ο έλεγχος των θεμελίων του Αλκαζάρ θα βοηθήσει και στην προφύλαξή του από τη διέλευση του Μετρό
Πρόκειται στην ουσία για μια ηλεκτρική τομογραφία του υπεδάφους, μια χαρτογράφηση της περιοχής, που μπορεί να εντοπίσει μνημεία θαμμένα στο έδαφος. Οι έρευνες γίνονται από γεωλόγους του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει και έλεγχο των θεμελίων του μνημείου, ώστε να καταλήξουν οι επιστήμονες στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προφύλαξή του από τους κραδασμούς που θα προκαλεί η διέλευση των συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης κάτω από αυτό.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες έρευνες στην Ακρόπολη και στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει, το Αλκαζάρ ή Χαμζά Μπέη Τζαμί, που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα, έχει υποστεί ζημιές από την πάροδο των αιώνων, τις προηγούμενες εμπορικές χρήσεις, αλλά και από τους σεισμούς. Υπάρχουν ρωγμές στο εσωτερικό του, που είναι άγνωστο αν έχουν πλήξει τα τοιχώματα ή τα θεμέλια. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου και θα συμβάλουν στη συντήρηση του ιστορικού μνημείου της πόλης.


Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.