Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αρχαίο κτίσμα στο «Πανεπιστήμιο»

Αγγελιοφόρος, 14/01/2010

Ανασκαφή. Μικρό κτίσμα που πρέπει να ήταν σε χρήση από την ύστερη αρχαιότητα (ρωμαϊκή περίοδο) μέχρι την παλαιοχριστιανική εποχή ανακαλύφθηκε στη θέση όπου θα γίνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οπως είπε η έφορος Θεσσαλονίκης Λίλλιαν Αχειλαρά, αυτό ήταν και το μόνο εύρημα της σχετικής ανασκαφής.
Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να ορίσουν το χαρακτήρα και την ακριβή χρήση του κτιρίου, επειδή η ανασκαφή σταμάτησε από το μετρό για λόγους ασφαλείας...
Οπως αναφέρθηκε, το κτίσμα έχει εξωτερικές διαστάσεις 4,6 επί 3,65 μ. και εσωτερικές 2,67 επί 2,25 μ. Η στέγη του δε σώζεται, ενώ θεωρείται πως κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν υπόγειο, επειδή οι εξωτερικοί τοίχοι από ένα σημείο και κάτω δε φέρουν κονιάματα.
Εχουν ήδη φτάσει σε βάθος πέντε μέτρων και δεν έχει εξαντληθεί η ανασκαφή. Στο εσωτερικό έχουν αποκαλυφθεί δύο ορθογώνιες κόγχες και οκτώ ζεύγη δοκοθηκών. Κάποιες εσωτερικές εσοχές των είκοσι πόντων δείχνουν πως πιθανώς υπήρχαν ξυλοδεσιές.

Στις επιχώσεις, που έγιναν όταν ο χώρος εγκαταλείφθηκε, βρέθηκε σκελετικό υλικό ζώων, όστρακα χελώνας, υπολείμματα δομικών υλικών. Ανάλογο εύρημα έχει εντοπιστεί κατά το παρελθόν σε ανασκαφή της οδού Μαβίλη.
Τα ερωτηματικά για τη χρήση του κτιρίου παραμένουν. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και στη συνέχεια να αποσπασθεί εν σώματι το εύρημα και να μεταφερθεί. Τελικός στόχος είναι η επανατοποθέτησή του σε παρακείμενο χώρο, εντός του σταθμού, αλλά εν υπογείω, ώστε να μην αλλοιωθεί η φύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.