Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Εργα και όχι λόγια ζητά από τον πρωθυπουργό το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 09/09/2010

H προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού αποτελεί κύριο ζητούμενο, ώστε το 2011 να γίνει απολογισμός κι όχι επανάληψη του ίδιου προγραμματισμού, καθώς μέχρι σήμερα, «το ισοζύγιο εξαγγελιών και έργων που τελικά πραγματοποιούνται είναι τραγικά ελλειμματικό», αναφέρει το ΤΕΕ, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε υπόμνημα του στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ενόψει των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ...


Τονίζει ότι :

- το προκαταρκτικό πλαίσιο ( master plan,με προοπτική 10ετίας, που παρουσιάσθηκε από τον Δημήτρη Ρέππα), παρουσιάζει μια σειρά από αδυναμίες, με βασικότερη την αποσπασματικότητά του. Γι’ αυτό άλλωστε, η επιτυχία του εγχειρήματος καθίσταται αμφίβολη.
- η θεσμοθέτηση της αιρετής μητροπολιτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη μόνη σύγχρονη και βιώσιμη λύση, που η κυβέρνηση δεν τόλμησε και επέβαλε αν αυτού ένα αμήχανο μοντέλο.

- Είναι θετική η ίδρυση επιχειρηματικής μονάδας ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες του προσώπου που φέρει την εξουσία.
- θετικα κινείταιι η χωρική κατανομή των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης χρειάζεται να αναπτυχθούν και ενισχυθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις που η λειτουργία τους συνδέεται με την ύπαρξη εξυπηρετήσεων μητροπολιτικού επιπέδου. Παράλληλα χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα, αλλά οργανωμένα και σοβαρά, η Αλεξάνδρεια Ζώνη και ο Πόλος Καινοτομίας.

Για τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει –μεταξύ άλλων- τα εξής:


• ΜΕΤΡΟ: Παράλληλα με τις εξαγγελίες για τις επεκτάσεις της βασικής γραμμής, πρέπει πλέον να κατατεθεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί η υπουργική δέσμευση για διοίκηση του έργου από τοπικό φορέα, αντί αυτό να διοικείται από την Αθήνα με …τηλεχειρισμό.

Στο υπόμνημα το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρουσιάζει επίσης τις θέσεις του για τα δημόσια έργα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η θεσμοθέτηση της ελεύθερης έκπτωσης ως μοναδικού κριτηρίου για την ανάθεση των συμβάσεων μελετών και υπηρεσιών έχει ήδη δοκιμαστεί στις αναθέσεις των έργων και έχει αποτύχει κι ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μελετών και συναφών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.