ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29/07/2010
Η αρχαιολογική σκαπάνη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε την παλαιότερη βασιλική που έχει ποτέ βρεθεί...
Παλαιότερη και από την Αχειροποίητο, που οικοδομήθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα, όπως είπε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μελίνα Παϊσίδου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην περιοχή Σιντριβανίου. Συσχετίζει τα κατάλοιπα της βασιλικής με την Αχειροποίητο γιατί τα δύο μνημεία έχουν κατασκευαστεί με το ίδιο δομικό σύστημα. Η χρονολόγηση του ναού έγινε με βάση ένα νόμισμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου που ανέβηκε στο θρόνο το 395. Το νόμισμα βρέθηκε κάτω από το σύνθρονο.
Σε συνδυασμό και με άλλα επιστημονικά στοιχεία, οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η βασιλική είναι η παλαιότερη που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα. Ηταν σε λειτουργία πιθανότατα και μετά τον 7ο αιώνα. Βρισκόταν στον άξονα της Εγνατίας οδού και απείχε από την Κασσανδρεωτική Πύλη κάτι λιγότερο από 100 μ. Το μήκος του ναού υπολογίζεται στα 25 μ. εκ των οποίων έχουν ανασκαφεί τα 17. Τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη κάτω από την πλατεία Σιντριβανίου.
Εικάζεται πως συνδεόταν με κάποιο κοιμητήριο. Στην περιοχή υπήρχαν εκτεταμένα νεκροταφεία ήδη από την αρχαιότητα.
Το εύρημα είναι σημαντικότατο, γι' αυτό προτάθηκε από την έφορο η μεταφορά του στη Ροτόντα ή στο Επταπύργιο, που φυλάσσονται από την Εφορεία, ή στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως έγινε όταν βρέθηκε στο σταθμό Συντάγματος στην Αθήνα ένα ρωμαϊκό λουτρό και μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Θα μεταφερθούν τα δάπεδα, η βάση του σύνθρονου, η βάση της Αγίας Τράπεζας, το φράγμα του πρεσβυτέριου και τμήμα του κεντρικού κλίτους. Θα γίνει τομή κάτω από την Αγία Τράπεζα προκειμένου να βρεθεί το εγκαίνιο, από όπου ίσως προκύψει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωμένος ο ναός. Για τη μεταφορά της βασιλικής πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Η Εφορεία σκάβει μέρα νύχτα και με διπλοβάρδιες για να αποδώσει το χώρο τάχιστα για τη συνέχιση του έργου. Παράλληλα, η ΙΣΤ'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σκάβει παρακείμενο εξαγωνικό κτήριο.
Το άρθρο έχει ανακρίβειες γιατί προφανώς η συντάκτης πήρε τις πληροφορίες από το Κ.Α.Σ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνασκαφές δεν κάνουν οι εφορίες αλλά το ΜΕΤΡΟ Α.Ε
Ας απαντήσει κάποιος αρμόδιος του ΥΠΠΟΤ αν γνωρίζει τι έχει βρεθεί μέχρι σήμερα από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ.
Από το σύνταγμα πάντως αρμοδιότητα για ανασκαφές,φύλαξη,συντήρηση και ανάδειξη έχουν οι εφορίες αρχαιοτήτων.
Για την βασιλική στον χώρο του Συντριβανίου υπήρξε ανακοίνωση στο συνέδριο τον Απρίλιο. Για το παρακείμενο εξαγωνικό κτήριο υπάρχει "σιγή ιχθύος"?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χρηματοδότηση γίνεται από το ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Η επιστημονική ευθύνη βρίσκεται στο σύνολό της στο ΥΠΠΟΤ.