Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε το Μετρό θα περάσει από τους υπό κατασκευή σταθμούς στα Νότια και Δυτικά Προάστια της Αθήνας, καθώς ακόμη η κυβέρνηση αναζητά «φόρμουλα» για να παρακάμψει τις παρενέργειες που προκαλεί η υπόθεση Siemens. Αλλά και στη συμπρωτεύουσα, όπου η Siemens δεν έχει εμπλακεί στην κατασκευή του εργου, το Μετρό φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για πολύ ακόμη μέχρι να μπει στη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης...
Για τους νέους σταθμούς του Μετρό στην Αργυρούπολη, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Ηλιούπολη, το Περιστέρι, την Ανθούπολη και το Χαϊδάρι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας, καθώς οι συγκεκριμένοι σταθμοί λειτουργούν μόνο με «τεχνολογία» (ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, σηματοδότηση κτλ) Siemens. Ως αποτέλεσμα, όσο η δικαστική έρευνα για τις φερόμενες συναλλαγές της γερμανικής εταιρείας με Έλληνες πολιτικούς βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να παραδοθούν προς χρήση.
Ποιες λύσεις εξετάζονται
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με μελέτες διεθνών οίκων η τροποποίηση των εγκατεστημένων συστημάτων (ώστε αυτά να μην είναι συμβατά μόνο με την τεχνολογία Siemens) έχει πολύ μεγάλο κόστος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια.
Η χρήση δηλαδή των συστημάτων Siemens αποτελεί μονόδρομο, γι’ αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται οι σταθμοί του Μετρό να λειτουργήσουν με τα υφιστάμενα συστήματα και για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η έγκριση του πολιτικού κόσμου. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι το ζήτημα να εξεταστεί στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με στόχο να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη λειτουργία του Μετρό με συστήματα Siemens.
Βέβαια η διαδικασία αυτή δεν επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς από τη στιγμή που θα ληφθεί η σχετική απόφαση, απαιτούνται περίπου τρεις έως οκτώ μήνες για να ξεκινήσει η λειτουργία των υπό κατασκευή σταθμών του Μετρό.
Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται πλέον το 2015. Βασική αιτία καθυστέρησης των ρυθμών υλοποίησης Μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετροπόντικες ανακαλύπτουν συνεχώς ευρήματα από το σύνολο των ιστορικών περιόδων (ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή κτλ), με αποτέλεσμα να εμπλέκονται στη διαδικασία διαφορετικές Εφορίες αρχαιοτήτων.
Για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά αναζητείται «φόρμουλα» για την παράκαμψη των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω Siemens, με την κατασκευή του έργου να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το 2011.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ και θα αποτελείται από 7,6 χιλιόμετρα γραμμής από το Χαϊδάρι έως το δημοτικό θέατρο Πειραιά με ενδιάμεσους σταθμούς την Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τα Μανιάτικα, τον Πειραιά και το δημοτικό θέατρο.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.