Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Aιτήματα ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

cineek, 03/11/2010


σχετικά με τη διαμόρφωση φιλικής για το ποδήλατο πολιτικής από την Εταρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης στέλνουν τη συνημμένη επιστολή στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, σχετικά με τη διαμόρφωση φιλικής πολιτικής για το ποδήλατο στον υπό κατασκευή υπόγειο σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης.

Θέμα: Aιτήματα ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σχετικά με τη διαμόρφωση φιλικής για το ποδήλατο πολιτικής από την Εταρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης...


Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Οι«Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» είμαστε μια ομάδα πολιτών που αριθμεί πάνω από 1000 μέλη και έχει ως στόχο τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, όσον αφορά τις πιο ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις των πολιτών-χρηστών του ποδηλάτου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα. Με αυτήν την επιστολή μας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα αιτήματά μας σχετικά με τα ζητήματα χρήσης του υπόγειου σιδηροδρόμου που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να λειτουργήσει από το 2013.
Θεωρούμε ο στοιχειώδης σεβασμός σε όλο το δίκτυο μεταφορών προϋποθέτει ισότητα μεταξύ πεζών και ποδηλατών, φυσικά με προτεραιότητα στους πρώτους. Αυτή είναι και η αντιμετώπιση που διεκδικούμε ως ποδηλάτες και από την εταιρεία σας, όσον αφορά το μετρό που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ποδηλατών, αλλά ούτε καν προσπαθεί να διαδώσει αυτή την ιδέα που πάμπολλα οφέλη έχει για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργεία των ατόμων αλλά και των πόλεων, είναι η Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι η εταιρεία σας θα συμβάλλει στην αλλαγή αυτών των συνθηκών και θα τολμήσει να εφαρμόσει πολιτικές και αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση της μεταφοράς των ποδηλατών και άλλων ομάδων κοινού.
Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε παραδείγματα χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι ποδηλάτες σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου υπάρχει και δίκτυο μητροπολιτικού υπόγειου σιδηρόδρομου.
Υπόγειος Σιδηρόδρομος Άμστερνταμ: http://www.gvb.nl/english/trav…..rules.aspx
«Τα ποδήλατα επιτρέπονται στο μετρό και το τραμ. Στο μετρό χρησιμοποιήστε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για το ποδήλατό σας. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί στο ποδήλατό του».
Υπόγειος Σιδηρόδρομος Μαδρίτη:http://www.metromadrid.es/es/v…..ceso1.html
«Επιτρέπεται η πρόσβαση με ποδήλατο σε όλους τους σταθμούς του δικτύου μετρό της Μαδρίτης, τις παρακάτω ημέρες και ώρες: Σάββατο, Κυριακή, Αργίες: Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του μετρό Δευτέρα έως Παρασκευή: Από τις 10:00 έως 12:30 και από τις 21:00 έως τη λήξη»

Υπόγειος Σιδηρόδρομος Πράγα:http://www.dpp.cz/en/transit-t…..-bicycles/
«Ποδήλατα μπορούν να  μεταφέρονται αποκλειστικά στο τελευταίο βαγόνι κατά τη φορά της εκάστοτε αμαξοστοιχίας. Επιτρέπονται έως 2 ποδήλατα στο βαγόνι και η οδήγηση του ποδηλάτου κατά την είσοδο στην αμαξοστοιχία απαγορεύεται. Σε περίπτωση που το βαγόνι είναι ήδη κατειλημμένο με τον ανώτερο αριθμό επιτρεπόμενων οχημάτων ή σε αυτό βρίσκεται παιδικό καροτσάκι, η είσοδος με το ποδήλατο απαγορεύεται».
Υπόγειος Σιδηρόδρομος Βρυξέλλες: http://www.mivb.be/colis_paket…..294888.xml
«Μπορείτε να εισέλθετε με το ποδήλατό σας στον υπόγειο σιδηρόδρομο κάθε ημέρα του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην αμαξοστοιχία και ότι δεν ενοχλείτε τους υπόλοιπους επιβάτες. Ωστόσο απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η είσοδος στο μετρό τις εργάσιμες ημέρες στις εξής ώρες: 07:00-09:00 και 16:00-18:30».
Εν ολίγοις όλες οι εταιρίες που λειτουργούν δίκτυα μετρό στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ την είσοδο των ποδηλάτων στους συρμούς τους, με κάποιες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη ποδηλάτων και πεζών χρηστών των υπόγειων τρένων.
Σκεφτείτε ακόμη ότι -πέραν των καθημερινών μετακινήσεων- κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα με ποδήλατο ή ενοικιάζουν από τη χώρα μας κάποιο ποδήλατο για να εξερευνήσουν αξιοθέτατα και περιοχές με αυτό το μέσο μεταφοράς. Ποια είναι άραγε η εικόνα που προβάλλει η «Ευρωπαϊκή» Ελλάδα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν με το Μετρό εισερχόμενοι με το ποδήλατό τους;
Ποια είναι και θα είναι η συμβολή της εταιρείας σας απέναντι στα ζητήματα των καθημερινών και συνδυασμένων μετακινήσεων των ποδηλάτων, αλλά και απέναντι στα ζητήματα του ποδηλατικού τουρισμού, είτε αφορά τους Έλληνες πολίτες, είτε τους επισκέπτες της χώρας μας;
Όπως λέει και το σύνθημά σας «Κατασκευάζουμε  στην Θεσσαλονίκη το πιο σύγχρονο ΜΕΤΡΟ της Ευρώπης». Για να έχουμε, λοιπόν, το πλέον σύγχρονο ΜΕΤΡΟ, θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές και ενέργειες που θα προωθήσουν μία φιλική προς το ποδήλατο πολιτική, κατά τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης αυτής της πολιτικής πολίτες-ποδηλάτες της Αθήνας, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια το μετρό, έχουν εκφράσει πολλές φορές τα αιτήματά τους προς την εταιρεία σας για ελεύθερη μεταφορά του ποδηλάτου.
Ως Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης επιθυμούμε κι εμείς να εκφράσουμε τα αιτήματα μας προς την εταιρεία σας, προκειμένου να διευθετηθούν αντίστοιχα ζητήματα πριν την ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προληφθούν τα αντίστοιχα προβλήματα στα οποία προαναφερθήκαμε.
Συγκεκριμένα ζητούμε:
Διευκόλυνση μεταφοράς των ποδηλάτων εντός των εγκαταστάσεων του ΜΕΤΡΟ
Ελευθερη είσοδο των ποδηλάτων στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού
Κατασκευή ποδηλατοστασίων σε κάθε σταθμό του ΜΕΤΡΟ.
Με την επιστολή αυτή, ζητούμε την επεξεργασία των αιτημάτων μας από την εταιρεία σας για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα επιθυμούσαμε να έχουμε και μία συνάντηση με τους αρμοδίους του έργου, προκειμένου να εκφράσουμε και να συζητήσουμε τα αιτήματά μας από κοντά.
Εν αναμονή των απαντήσεών σας.
Με εκτίμηση,
Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης
http://www.podilates-thess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.