Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Υδράργυρος από το Βυζάντιο

Έθνος, 16/03/2012



Το τοξικό μέταλλο βρέθηκε αναμεμειγμένο με άλλα υλικά σε βάθος 5 μέτρων κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών. Θα απομακρυνθεί από ειδικευμένη εταιρεία. Προληπτικές εξετάσεις για τους 110 εργαζομένους και σφράγισμα του σταθμού μέχρι να τελειώσουν οι μετρήσεις...


Ποσότητα του τοξικού και επικίνδυνου υδραργύρου βρέθηκε κάτω από την οδό Εγνατία στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και σήμανε συναγερμό στους υπευθύνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, της εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.», και στους περίπου 110 εργαζομένους που απασχολούνταν στον σταθμό στο πλαίσιο αρχαιολογικών εργασιών.


Ο σταθμός σφραγίστηκε την περασμένη Τρίτη, ύστερα από εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και να απομακρυνθεί το επικίνδυνο τοξικό μέταλλο, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η στάση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους υπευθύνους του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υδράργυρος βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών πριν από τουλάχιστον έναν μήνα, σε βάθος περίπου 5 μέτρων, στον σταθμό Βενιζέλου.

Είναι σε στερεή μορφή (αμάλγαμα), αναμεμειγμένος με άλλα μέταλλα και υλικά και κατά μια εκδοχή οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχουν την ευθύνη των αρχαιολογικών εργασιών, δεν ενημέρωσαν τους αρμοδίους γιατί πίστεψαν πως πρόκειται για? ασήμι.

Το αμάλγαμα του υδραργύρου πιθανολογείται πως προέρχεται από βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που λειτουργούσαν κατά τον 10ο και τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε αυτόν τον χώρο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή λειτουργούν και σήμερα παρόμοια εργαστήρια, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Χαλκαίων (χτίσθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ.), που πήρε το όνομά της από τους χαλκοματάδες που υπήρχαν στην περιοχή.

Η «Αττικό Μετρό» και η ΑΕΓΕΚ, που ηγείται στο κοινοπρακτικό σχήμα, ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έδωσε εντολή να εκκενωθεί και να σφραγιστεί ο σταθμός.

Ερευνα
Η «Αττικό Μετρό» ανέθεσε σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία την πραγματοποίηση μετρήσεων, την έρευνα και την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού, το οποίο σύμφωνα με πηγές της εταιρείας θα σταλεί κατά πάσα πιθανότητα στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα η κατάλληλη υποδομή για την απόθεσή του.

Οι μετρήσεις που έγιναν στον αέρα δεν εντόπισαν κάποια επιβάρυνση.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την απομάκρυνση θα καταθέσει αναλυτικό σχέδιο εργασιών, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται έπειτα από έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή τους θα συντάξει σχετική έκθεση.

Με μέριμνα της κατασκευάστριας εταιρείας θα υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις οι 110 εργαζόμενοι που δούλευαν στο εργοτάξιο, για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί η υγεία τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Ο «χυτός άργυρος» του Αριστοτέλη Ο υδράργυρος (Hg) είναι τοξικό βαρύ μέταλλο, το μοναδικό που απαντάται σε υγρή μορφή σε κανονικές θερμοκρασίες. Γνωστό από την αρχαιότητα, έχει βρεθεί και σε αιγυπτιακούς τάφους του 1500 π.Χ. ενώ ο Αριστοτέλης την αναφέρει ως «χυτό άργυρο».

Συναντάται συνήθως μαζί με άλλα μέταλλα σε αμαλγάματα (υγρά ή στερεά διαλύματα μετάλλων).

Παγκοσμίως παράγονται περίπου 1.500 τόνοι υδραργύρου τον χρόνο, με κυριότερες παραγωγούς χώρες την Κίνα, το Κιργιστάν και την Ισπανία.

Η πιο κοινή και γνωστή χρήση του ήταν σε θερμόμετρα υδραργύρου, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2009. Βρίσκει εφαρμογές επίσης σε μυκητοκτόνα, λυχνίες, ηλεκτρικές συσκευές, στην οδοντιατρική (σε μείγμα ως υλικό σφραγισμάτων), σε μπαταρίες κ.ά.

Η διαχείριση του υλικού απαιτεί ειδική γνώση και αυστηρούς κανόνες, καθώς ελάχιστα γραμμάρια υδραργύρου αρκούν για να ρυπανθεί μια ολόκληρη λίμνη.

Σε αέρια μορφή, όταν εξατμίζεται, εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, από απλούς πονοκεφάλους μέχρι διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και βλάβες στην όραση.

«Οι χειρισμοί που έχουν γίνει ως τώρα είναι οι σωστοί. Εφόσον το διαχειρίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν χρειάζεται καμία ανησυχία», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.