Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΚΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡXAIA ΤΟΥ «ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

typologos.com,17/06/2013


Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συζητείται αιφνιδίως το θέμα της μεταφοράς ή μη των αρχαίων του «Σταθμού Βενιζέλου» του Μετρό της Θεσσαλονίκης ως τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια της Τρίτης 18 Ιουνίου του 2013.

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συζητείται αιφνιδίως το θέμα της μεταφοράς ή μη των αρχαίων του «Σταθμού Βενιζέλου» του Μετρό της Θεσσαλονίκης ως τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια της Τρίτης 18 Ιουνίου του 2013...
Αυτό καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε προσφυγή κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης (Γενάρης 2010- μετά από την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΑΣ), με την οποία προβλεπόταν η απόσπαση – μετακίνηση σε γειτονικό Δήμο του κεντρικού αστικού βυζαντινού ιστού της Θεσσαλονίκης, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων , καθώς και άλλων κτισμάτων.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα είχε «φέρει στο φως» η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σταθμό αυτό του Μετρό, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

«Ο κεντρικός βυζαντινός δρόμος της Θεσσαλονίκης θα «έπαιρνε δρόμο» κυριολεκτικά, μαζί με το περιβάλλον του, έναν ακόμη κεντρικό δρόμο, καταστήματα και εργαστήρια, δημόσια κτίρια και πλατείες, αν δεν φρόντιζαν να σταματήσουν την εντελώς παράλογη και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση χιλιάδες υπογραφές αρχαιολόγων , καθώς κι εκπροσώπων των ανθρωπιστικών επιστημών από όλα τα μέρη του πλανήτη!

Μαζί τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πάρα πολλοί φορείς – σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, που αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή ως «προσωπική», αποδίδοντας επιτέλους στην έννοια πολιτισμός τη σωστή της διάσταση. Ο πολιτισμός μάς αφορά όλους!», αναφέρει η Τοπική Επιτροπή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ανακοίνωσή της.

Τώρα το θέμα συζητείται ξανά στο ΚΑΣ, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.«Από όλα τα μέλη του ΚΑΣ ζητούμε να θυμηθούν τις απόψεις των συναδέλφων τους, που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, από όλες τις ηπείρους του κόσμου μας, αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών.

Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα. Ο πολιτισμός δεν είναι εργολαβία», λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν έχουν συναινέσει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της οδού Βενιζέλου και προτείνουν να γίνει πρώτα η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού.

«Μετά από την μελέτη θα πρέπει να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους θα πρέπει να είναι αυτή βάσει των μελετών. Μέσα στις μελέτες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο χώρος προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, καθώς και η επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν!

Καλούμε την επιστημονική κοινότητα, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Ελλάδας, και όλους τους φορείς της χώρας να πάρουν θέση! Να ζητήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ!» προσθέτουν .

Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απηύθυνε κάλεσμα προς σε όλους να παραστούν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου του 2013 στο ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 20-22, όπου θα συνεδριάζει το ΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.