Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τα αρχαία «θα τακτοποιηθούν» Οι εργαζόμενοι;

enet.gr,29/03/2014

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ο,τι θέλει η πόλη για τα αρχαία της Βενιζέλου, μετά από την απόσπαση, είναι διατεθειμένη να κάνει η Αττικό Μετρό, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χρήστο Τσίτουρα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε νέα συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ στελεχών της Αττικό Μετρό από τη μια πλευρά, και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και των συμβούλων του από την άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο επίπεδο -1 του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Παραμένουν αρκετά επί μέρους ζητήματα, αλλά, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει η αρχική συμφωνία και θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, χωρίς, απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, να είναι και η τελευταία.

Από πλευράς Αττικό Μετρό δηλώθηκε η διάθεση της εταιρείας να απεμπλακεί το θέμα της Βενιζέλου και να ξαναξεκινήσουν οι εργασίες, με δεδομένο, όπως ειπώθηκε, ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στην επανατοποθέτηση των ευρημάτων στο επίπεδο -1, αντίστοιχα με την ανάδειξη των αρχαίων στο σταθμό Αγία Σοφία. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας, διαμηνύει ότι από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ για κατ' αρχήν απόσπαση των αρχαιοτήτων, η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόταση επανατοποθέτησής τους, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του δήμου και της πόλης.

Προσλήψεις

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους περιμένουν να λήξει το σίριαλ αλληλοκατηγοριών μεταξύ Αττικό Μετρό και κατασκευάστριας κοινοπραξίας για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, να βρεθεί λύση και να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, καθώς αυτό θα σημάνει και προσλήψεις εργαζόμενων, πολλοί από τους οποίους είχαν απολυθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω «έλλειψης αντικειμένου». Πρόκειται για 500 απολύσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 2013 και το σωματείο έχει λάβει την υπόσχεση από την Αττικό Μετρό ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επαναπροσληφθούν.

«Είναι κρίμα, που για ακόμη μια φορά οι άνθρωποι που καθοδηγούν το έργο και είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της κατάντιας του, προσπαθούν να αποτινάξουν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Οι εργάτες απολύθηκαν τον Μάρτιο του 2013. Ας βρούνε κάποιοι το θάρρος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να απολογηθούν στις 500 οικογένειες που δεν έχουν πλέον εργασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, οι δύο υπεύθυνες για τις ανασκαφές Εφορείες Αρχαιοτήτων, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διαμήνυσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο αρχικός αριθμός εργαζομένων των 500 εργαζομένων που είχαν ζητήσει για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου, θα πρέπει να αυξηθεί σε 600, ώστε να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες εντός του χρονοδιαγράμματος και να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Ζητούν την άμεση πρόσληψη 176 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 120 για το εργοτάξιο της Πυλαίας, 36 για το σταθμό Αγίας Σοφίας, 20 για το σταθμό Συντριβάνι. Στην Πυλαία, όπου θα κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες αφαίρεσης του πρώτου στρώματος από χώμα, και αναμένεται σε μικρό σχετικά βάθος να βρεθεί η συνέχεια του αρχαίου οικισμού που είχε βρεθεί σε παλιότερες εργασίες σε άλλο σημείο του εργοταξίου.

Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων αναμένουν από την Αττικό Μετρό να δώσει το πράσινο φως για τις προσλήψεις, η οποία Αττικό Μετρό περιμένει τη υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, για τα 42 εκατ. ευρώ για τη συνέχεια των αρχαιολογιών εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.