Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Έκλεισε το τρίγωνο Μπουτάρη-Ορφανού-Τζιτζικώστα

voria.gr, 02/07/2014


Τι είπαν Μπουτάρης και Ορφανός για Μετρό, Στοά Μοδιάνο. Σφραγίστηκε η συμμαχία ανάμεσα στους τρεις κυριότερους τοπικούς άρχοντες...


Ένα «τρίγωνο» για τη Θεσσαλονίκη συνθέτουν στο εξής το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως το περιέγραψε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό, Γιώργο Ορφανό, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της Voria.gr, για τη «συμφωνία των τριών».
Η συμμαχία ανάμεσα στους τρεις κυριότερους τοπικούς άρχοντες σφραγίστηκε και στη σημερινή συνάντηση που εκκρεμούσε ανάμεσα στον υπουργό και στο δήμαρχο, καθώς οι συναντήσεις με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, είχαν ήδη γίνει.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων έχει διαμορφωθεί και οι τρεις άνδρες δεσμεύτηκαν να εργαστούν πάνω στα ζητήματα της ατζέντας συμφωνίας, προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπουτάρης προτού ακόμη αρχίσει η συνάντησή του με τον κ. Ορφανό είχε προϊδεάσει για τη διάθεση συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία που πέτυχαν με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, αφήνοντας πίσω αυτά που τους χωρίζουν και βάζοντας μπροστά αυτά που τους ενώνουν.

Ο δήμαρχος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό επισήμανε ότι μίλησαν για όλα τα θέματα, από το λιμάνι και το μετρό μέχρι τη δημοτική τηλεόραση και τους κωπηλατικούς αγώνες. «Δεν είδα κάποιο θέμα που να έχουμε διαφορά αντιλήψεων με τον υπουργό. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τείνει να δημιουργηθεί μια πολύ σοβαρή συμμαχία, ένα τρίγωνο υπουργείου - περιφέρειας - δήμου, με κοινά ενδιαφέροντα και σαφή διάθεση να προωθήσει τα θέματα της πόλης, χωρίς διαμάχες και τριβές. Ζητάμε και οι τρεις κοινά πράγματα από την κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο κ. Ορφανός τόνισε πως «αυτό που έχει εκφράσει ο λαός ως επιθυμία είναι δεσμευτικό για εμάς και πρέπει να συνεργαστούμε. Όταν είμαστε μαζί, είμαστε και δυνατοί. Αυτή είναι η βασική σκέψη και οι στόχοι είναι κοινοί: Να πάμε τον τόπο μπροστά. Έχουμε ένα ευρύ επίπεδο σκέψεων για τις από κοινού προσπάθειες. Ο δήμαρχος έθεσε μια σειρά από ζητήματα κι εγώ θα κάνω τις παρεμβάσεις που μου αναλογούν. Ο βασικός στόχος είναι να κάνουμε καλύτερη τη Θεσσαλονίκη. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα θέματα».

Μετρό
Ένα από τα ζητήματα πάντως που θα μπορούσαν να βάλουν «αγκάθια» στις σχέσεις των δυο ανδρών, το μετρό της Θεσσαλονίκης, μετά και την κατάθεση νέας προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ, φαίνεται να υπάρχει διάθεση να ξεπεραστεί.

Ο υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «ήθελα να διερευνήσω το θέμα και να βρούμε διέξοδο για να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Ήδη η πόλη και οι πολίτες μετρούν πολλές πληγές. Υποχρεούμαστε να μην έχουμε άλλες απώλειες. Η εποχή των διαχωρισμών στη Θεσσαλονίκη είναι παρελθόν. Τα προβλήματα είναι ο αντίπαλός μας και η συμμαχία μας με το δήμο θα είναι δυνατή. Ο δήμαρχος θα μου στείλει όλα τα στοιχεία για να καταλάβω και τις δικές του θέσεις, αλλά όλοι μας θέλουμε να αποκτήσει μετρό η πόλη το ταχύτερο».

Μοδιάνο
Ενδιαφέρον είχε όμως και η τοποθέτηση του κ. Μπουτάρη για τις εξελίξεις στην αγορά Μοδιάνο.

«Η αγορά Μοδιάνο ανήκει σε ιδιώτες και ένα μικρό κομμάτι στο δημόσιο. Είμαστε ενάντια στις διαμαρτυρίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποτελούν αντίδραση στην όποια πρόοδο. Σήμερα η αγορά έχει το μαύρο χάλι της κι αν πάτε στα υπόγεια τα ποντίκια είναι σαν... λιοντάρια», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ορφανός έμεινε στο διατηρητέο χαρακτήρα της αγοράς, σημειώνοντας ότι «σε συνεργασία που είχα νωρίτερα με το διευθυντή του τμήματος για τα διατηρητέα του υπουργείου εξετάσαμε παρεμβάσεις στα μνημεία της πόλης. Θα ακολουθήσουμε μια πιο επιθετική τακτική για να κάνουμε την πόλη πιο αναγνωρίσιμη και πιο ελκυστική και για να το πετύχουμε πρέπει τα ιστορικά στοιχεία της να είναι διακριτά».

Του Τάσου Τασιούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.