Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κομισιόν: Χρηματοδότηση 284,7 εκατ. ευρώ για το Mετρό Θεσσαλονίκης

voria.gr,26/11/2014

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ για δύο έργα στην κύρια γραμμή του Μετρό αλλά και το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά


Τρεις μεγάλες επενδύσεις, συνολικού ύψους 284,7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα τρία έργα αποσκοπούν στην υποστήριξη προπαρασκευαστικών και κατασκευαστικών εργασιών της κύριας γραμμής, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς και τις προπαρασκευαστικές εργασίες της ανατολικής επέκτασης προς Καλαμαριά μήκους 4,8 χλμ. με πέντε επιπλέον σταθμούς.

Ειδικότερα, η πρώτη επένδυση «Μετρό Θεσσαλονίκης — Βασική κύρια γραμμή(έργο 1): προπαρασκευαστικές εργασίες και αρχικά έργα κατασκευής σηράγγων» συμβαδίζει με τη δεύτερη επένδυση «Μετρό Θεσσαλονίκης — Κύρια γραμμή (έργο 2) — Κατασκευές — Φάση A». Με αυτές προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των προπαρασκευαστικών εργασιών και τα αρχικά έργα κατασκευής σε 8 σταθμούς με αποβάθρες της κύριας γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και την εκσκαφή δύο φρεάτων και σηράγγων. Το ΕΤΠΑ θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους 257,7 εκατ. ευρώ επί συνόλου 395,9 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη επένδυση, «Μετρό Θεσσαλονίκης Επέκταση σε Καλαμαριά — προπαρασκευαστικές εργασίες — Φάση A» (έργο 3), αυτή αφορά την ολοκλήρωση όλων των προπαρασκευαστικών εργασιών για την κατασκευή των 4,8 χλμ. της ανατολικής επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά με πέντε επιπλέον σταθμούς. Στόχος της είναι η βελτίωση της κινητικότητας και η μείωση του κόστους για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς τα ανατολικά προάστια. Σε αυτή, το ΕΤΠΑ θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους 27 εκατ. ευρώ επί συνόλου 41,5 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις επενδύσεις προέρχονται από το πρόγραμμα της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ «Μακεδονία και Θράκη», στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής». Συνολικά, το ΕΤΠΑ θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους 284,7 εκατ. ευρώ επί συνόλου 437 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν 540 θέσεις εργασίας, ήτοι 520 θέσεις εργασίας κατά την υλοποίησή τους και 20 επιπλέον όταν το μετρό αρχίσει να λειτουργεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, ευρωπαία Επίτροπος κα Κορίνα Κρέτου δήλωσε: «Τα εν λόγω έργα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο. Το μετρό της Θεσσαλονίκης, θα συμβάλει στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ελλάδας και την ποιότητα της ζωής τους, εξασφαλίζοντας ασφαλείς, βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες ταξιδίου και καθιστώντας την περιοχή ελκυστικότερη για τους επενδυτές. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταβάλουν πλέον κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουν εγκαίρως αυτά τα σημαντικά έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.