Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Απολύονται εργαζόμενοι, «παγώνει» το Μετρό

rizospastis.gr,22/11/2014

Για το 2018 παραπέμπεται η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στην πραγματικότητα ο κίνδυνος να σταματήσει το έργο, είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη φορά, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία διεκδικεί 560 εκ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί και εκβιάζει ότι την 1η Δεκέμβρη προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης και να αποχωρήσει από το έργο. Την ίδια ώρα η «Αττικό Μετρό» διαρρέει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει επαναδημοπράτηση του έργου. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι απολύονται και το έργο επί της ουσίας έχει σταματήσει.

Τα προβλήματα στην πορεία εξέλιξης του Μετρό και το αμφίβολο μέλλον του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής θεματικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε προχτές στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, με βάση την αρχική σύμβαση, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012. Με βάση τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν το 2012, η ολοκλήρωσή του παραπέμφθηκε για το 2016 και τώρα το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης απομακρύνεται για το 2018, στην καλύτερη περίπτωση.

Από το 2006 που υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής μέχρι και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 42% του έργου και έχουν απορροφηθεί 450 εκ. ευρώ. Για τις αρχαιολογικές εργασίες είχε προβλεφθεί αρχικά ποσό 15 εκ. ευρώ, έχουν δαπανηθεί 80 εκ. και έχει εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση 25 εκ. καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, σημείωσε ότι «χρειάζεται κοινή τεχνοοικονομική λύση, αλλιώς είναι απολύτως βέβαιο ότι δε θα εκτελεστεί η σύμβαση, δε θα τελειώσει το έργο».

Στη συνεχή επίθεση που δέχονται με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών κ.ά. αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόσο στις αρχαιολογικές εργασίες όσο και στο τεχνικό έργο του Μετρό.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως, εάν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα, τότε θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

Να μη σταματήσει το έργο

Στην τοποθέτησή του, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τόνισε ότι «εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει το έργο για να επαναδημοπρατηθεί, διότι αυτό θα σημάνει τεράστιες καθυστερήσεις και μεγάλες επιβαρύνσεις στην κοστολόγηση». Σημείωσε ότι πηγή του προβλήματος αποτελεί ο τρόπος ανάθεσης του έργου με το σύστημα «μελέτη - κατασκευή» και τόνισε ότι έχουν ευθύνη κόμματα και φορείς που το στηρίζουν.

Επισήμανε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους, αποδείχθηκε περίτρανα ότι δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατασκευή τους χωρίς το κόστος τους να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων σ' αυτά. Και τόνισε ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ για ιεράρχηση και κεντρικό σχεδιασμό των μεγάλων έργων, για μελέτη και κατασκευή τους μέσα από Ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Ζιώγας, αναφερόμενος στην προσφυγή της κοινοπραξίας στη διαιτησία για τη διεκδίκηση των 560 εκ. σημείωσε: «Ελπίζουμε οι αναμενόμενες αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου να μη δικαιώνουν τη λογική των εκβιασμών αυτών».

Είπε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως αυτή της συγκρότησης δημόσιου φορέα κατασκευών, αποδείχθηκαν επίκαιρες και αναγκαίες, οι μοναδικές που μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ανέφερε ότι η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συνέχιση και την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.