Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΡΟ Ζητείται οριστική λύση

makthes.gr,13/12/2014

Την ανάγκη να μη διακοπούν οι εργασίες και να γίνει κάθε προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στο έργα του μετρό και σε καμιά περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωσή του, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη διοίκηση της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”.

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η περιφέρεια για την επιτάχυνση του έργου, ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η διοίκηση τη περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της ότι θα ασκηθεί κάθε πίεση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μη σταματήσει το έργο. “Το προσεχές διάστημα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα του μετρό της Θεσσαλονίκης” τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στον υπουργό και πρόσθεσε ότι η πόλη δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. “Προσωπικά δεν θα επιτρέψω την παράταση του σημερινού αδιεξόδου. Περιμένουμε άμεσα χειροπιαστές λύσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε τόσο από τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη όσο και από τον πρόεδρο της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Χρήστο Τσίτουρα και τον διευθυντή του “Μετρό Θεσσαλονίκης” Γιώργο Κωνσταντινίδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα ζήτησε:
* Το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα νέο, ρεαλιστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
* Η “Αττικό Μετρό ΑΕ” να διαπραγματευτεί με την ανάδοχο κοινοπραξία ένα προς ένα τα τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.
* Να προχωρήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες για να ξεμπλοκάρει το έργο.
* Να μεταφερθεί η διοίκηση του έργου στην “Εγνατία οδός Α.Ε.” για την καλύτερη παρακολούθηση και το συντονισμό του έργου.
* Το έργο δεν πρέπει να σταματήσει επ’ ουδενί. Πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μην υπάρξει εκ νέου ταλαιπωρία όλης της πόλης.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Χρ. Τσίτουρας τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι υπολογίζει πως θα ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ ο υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε να συγκαλέσει νέα σύσκεψη στα μέσα του Ιανουαρίου για να ενημερώσει η “Αττικό Μετρό Α.Ε.” πλήρως και διεξοδικά τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία του έργου και τις εξελίξεις.
Εκτός του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Χρυσοχοΐδη δύο κρίσιμα ζητήματα για την Κεντρική Μακεδονία, στα οποία η ανταπόκριση του υπουργού ήταν θετική.
Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τον υπουργό για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις σοβαρές καταστροφές από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, ζητώντας άμεση δράση, καθώς σε ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού τους επόμενους μήνες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις.
“Δεν μπορούμε να θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές ούτε να μετράμε καταστροφές κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις. Οφείλουμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά την Κεντρική Μακεδονία, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά απαιτούνται κονδύλια τα οποία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και τα περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αποσπώντας τη δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα δει το αίτημα θετικά. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, ζητώντας να ενταχθούν ως ενιαίο έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Προσπελασιμότητα” ως εμπροσθοβαρές έργο του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ 2014 - 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.