Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΘ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Να μη διακοπούν οι εργασίες στο μετρό

makthes.gr,20/01/2015

Να μη διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ούτε μία ημέρα και να ακυρωθεί η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, ώστε να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση του έργου, ζητούν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και τα δύο σωματεία εργαζομένων στο μετρό (αρχαιολογικό, κατασκευαστικό).

Οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση παύσης εργασιών και απολύσεων.
«Για ποιο έργο μιλάμε που παραμένει στη ζωή, όταν όλα τα εργοτάξια είναι κλινικώς νεκρά, η κοινοπραξία βρίσκεται σε διαδικασία άμεσης απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων και πιέζει απειλώντας με αποχώρηση, ο κύριος του έργου προσπαθεί να επιβάλει την απόφασή του για συνέχιση των εργασιών και ο κόσμος της πόλης παραμένει θεατής σε ένα θέατρο του παραλόγου;», αναφέρουν σε ανακοίνωση οι τρεις φορείς και προσθέτουν: «Προσπάθειες έγιναν και μάλιστα μάλλον ειλικρινείς και από αρκετούς από τους σημερινούς υποψηφίους. Φαίνεται όμως πως τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά και το παιχνίδι πολύ μεγάλο».
«Την ίδια ώρα η Ε.Ε. ξεκάθαρα πλέον δηλώνει πως η χρηματοδότηση του έργου αρχίζει να κινδυνεύει σε περίπτωση διακοπής του έργου. Μία είναι η λύση, προκειμένου να σωθεί το έργο. Να μην υπάρξει διακοπή των εργασιών ούτε μία ημέρα με ταυτόχρονη ακύρωση της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων. Χρήματα ακόμη υπάρχουν, έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό υπάρχει, κανένας δεν έχει δικαίωμα με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις του να διακόψει το έργο», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο σωματεία εργαζομένων στο μετρό με κοινή ανακοίνωσή τους το περασμένο Σάββατο γνωστοποίησαν ότι απέστειλαν γραπτό αίτημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων, «με σκοπό να αποφευχθούν η τελμάτωση του έργου, η επιβάρυνση του εμπορικού κορμού της πόλης, η ταλαιπωρία των πολιτών και η απώλεια των θέσεων εργασίας όλων όσοι εργάζονται ευθέως ή και εμμέσως για το μετρό της Θεσσαλονίκης». Παράλληλα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών τους στη Θεσσαλονίκη λόγω των εκλογών ζητήθηκε συνάντηση, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικότερα τα προβλήματα και οι θέσεις των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.