Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Σημείο μηδέν για το μετρό

makthes.gr,21/04/2015


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απομακρυνθούν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης και ο εργολάβος «να κλείσει τους διακόπτες» του έργου. Θα παραμείνουν μόνο οι εναπομείναντες 105 εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα είναι επίσης «μετέωροι» εργασιακά, καθώς τελειώνουν τα κονδύλια του ανασκαφικού έργου και ο ανάδοχος δεν υπέγραψε τη συμπληρωματική σύμβαση.

Στο κατασκευαστικό τμήμα έμειναν μόνο 40 άτομα, οι οποίοι θα απολυθούν, όπως έχει ενημερώσει η ΑΕΓΕΚ, επικεφαλής της αναδόχου κοινοπραξίας που λειτουργεί και ως υπεργολάβος, ενώ άλλοι 37, ως επί το πλείστον εργοδηγοί και μηχανικοί, θα μετακινηθούν στα γραφεία της κοινοπραξίας. Έτσι, θα ερημώσουν τα εργοτάξια και θα διακοπεί η κατασκευή. «Οι απολύσεις επρόκειτο να γίνουν αύριο (σήμερα) αλλά αναβλήθηκαν. Ενδεχομένως να γίνουν την Παρασκευή. Εμείς περιμένουμε να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς», αναφέρει στη «Μ» ο Σταύρος Στέτσικας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα δύο σωματεία εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης (κατασκευαστικό, αρχαιολογικό) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με επιστολή τους την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αν. υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. "Η κατάσταση στο μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της", ανέφεραν στην επιστολή τους, υπογραμμίζοντας ότι «ένα έργο πνοής για την πόλη έχει μετατραπεί αυτήν την ώρα στο μεγαλύτερο πρόβλημά της. Καθυστερήσεις, ασυνεννοησία φορέων, εμπλοκή στη συνέχιση των εργασιών από την κατασκευάστρια εταιρεία, αξιώσεις εκατομμυρίων ως αποζημίωση από την Αττικό Μετρό Α.Ε., με τους πολίτες να μετρούν... τρύπες και τα σωματεία των εργαζομένων απολύσεις". "Με τον κίνδυνο διακοπής του έργου να είναι ορατός πλέον όσο ποτέ άλλοτε, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν έναντι των Θεσσαλονικέων και των εργαζομένων", ζητούν από τους υπουργούς οι εργαζόμενοι.

Εντωμεταξύ, συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το αίτημα της Αττικό Μετρό για τον ορισμό τιμής μονάδας για εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των σταθμών «Αρετσού» και «Μίκρα», όπως και του επίσταθμου, στην επέκταση Καλαμαριάς του μετρό Θεσσαλονίκης. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός διμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.