Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Απολύθηκαν 60 εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης [ΒΙΝΤΕΟ]

tvxs.gr,20/05/2015

Σε 60 νέες απολύσεις προχώρησε η κοινοπραξία του Μετρό της Θεσσαλονίκης την ωρα που σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από τη Δευτέρα έχουν μπει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.


Συγκεκριμένα 60 εργαζόμενοι στους μετροπόντικες απολύθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης.

«Οι απολύσεις έγιναν το μεσημέρι όμως σε επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον αρμόδιo αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σπίρτζη, μετά από παρέμβαση του υπουργού υποδομών Γ. Σταθάκη, η κοινοπραξία δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψη των απολυμένων στις εργασίες της προέκτασης προς τη Καλαμαριά», ανέφερε σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα του έργου Σταύρος Στέτσικας.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11 στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το σωματείο εργαζομένων για την εκ περιτροπής εργασία στους αρχαιολόγους.

Μιλώντας στο alterthess.gr ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Παππάς μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης δήλωσε πως «αν δεν μας καλύψουν οι απαντήσεις που θα λάβουμε από τον υπουργό τη Τρίτη θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας».

                                    

Η συνάντηση των δύο σωματείων εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στην Αθήνα «κλείδωσε» για την Τρίτη 26 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα οι αρχαιολόγοι του έργου εργάζονται μία ημέρα την εβδομάδα σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας το οποίο επέβαλλε μονομερώς η κοινοπραξία. Η κοινοπραξία μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως πρόθεσή της είναι να απολύσει τους 106 εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι αν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων δεν διαφανεί μία λύση καθώς έχουν εξαντληθεί οι πόροι της αρχικής και της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης για αρχαιολογικές εργασίες, ύψους 110,4 εκατ. ευρώ, ενώ εξαντλήθηκαν και τα 42,8 εκατ. ευρώ επιπλέον που διατέθηκαν για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου.

Μάλιστα την ίδια στιγμή η κοινοπραξία αρνείται να υπογράψει τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί και θα μπορούσε να εγγυηθεί τη συνέχιση των εργασιών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η κοινοπραξία φαίνεται να ακολουθεί την ίδια τακτική όπως και στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου προκειμένου να έχει ένα ακόμα χαρτί στη διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση και την Αττικό Μετρό σχετικά με τις εξωσυμβατικές οικονομικές της απαιτήσεις.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες σηματοδοτούν μία νέα πραγματικότητα καθώς σχεδόν καμία εργασία δεν γίνεται πια στα εργοτάξια και το έργο έχει νεκρώσει ολοκληρωτικά κατάσταση που φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – Αττικό Μετρό και αναδόχου κοινοπραξίας.

Με πληροφορίες από το alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.