Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

"Παγωμένο" το μετρό Θεσσαλονίκης

avgi.gr,20/05/2015

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη είχε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή το θέμα του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συζήτηση και και εκατέρωθεν ενημέρωση για την πορεία του έργου, ενώ ο δήμαρχος φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη φύλαξη των αρχαίων και των εργοταξίων, μέχρι να αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες του μετρό.

Δεν κινείται τίποτα στα εργοτάξια

Πάντως, δεν κινείται πλέον τίποτε στα εργοτάξια της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού από τις αρχές τις εβδομάδας επί της ουσίας σταμάτησε και το αρχαιολογικό έργο, δεδομένου ότι η ανάδοχος εταιρεία επέβαλε μονομερώς εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους μίας ημέρας και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόλυσή τους αν τις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν υπάρξει λύση που να ικανοποιεί τις οικονομικές της απαιτήσεις.

Χθες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αύριο, που θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έκλεισε συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε τηρούν στάση αναμονής, αλλά προειδοποιούν ότι εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές απατήσεις για το μέλλον τους από τον Χρ. Σπίρτζη, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ανάδοχος κοινοπραξία από την πλευρά της επιμένει ότι πρόθεσή της είναι να απολύσει τους 106 εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι, αφού -όπως υποστηρίζει- έχουν εξαντληθεί οι πόροι της αρχικής και της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης για αρχαιολογικές εργασίες, ύψους 110,4 εκατ. ευρώ, ενώ εξαντλήθηκαν και τα 42,8 εκατ. ευρώ επιπλέον που διατέθηκαν για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου. Παράλληλα, αρνείται να υπογράψει τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί και θα μπορούσε να εγγυηθεί τη συνέχιση των εργασιών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Γ.Α. - Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.