Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Συγκροτείται επιτροπή για την επανεκκίνηση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

thestival.gr,12/05/2015

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και εκπροσώπων της «Αττικό Μετρό» και του αναδόχου πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο υπουργείο Υποδομών με θέμα το μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανεκκίνηση των εργασιών. Η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει μεταξύ άλλων και το θέμα των εξωσυμβατικών απαιτήσεων του αναδόχου, οι οποίες ανέρχονται σε 560 εκατ. ευρώ και έχουν παραπεμφθεί σε διαιτησία. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το μέρος εκείνο των απαιτήσεων που αφορούν τη ζημία που ο ανάδοχος εκτιμά ότι έχει υποστεί λόγω των καθυστερήσεων του έργου και το οποίο υπολογίζεται σε 270 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει στη «Μακεδονία» πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη, είναι σημαντικό να γίνει μία πρώτη προσέγγιση, έστω και τμηματικά, και όχι κατ'ανάγκη στο σύνολο των απαιτήσεων, προκειμένου να πέσουν ξανά κάποια λεφτά στο έργο.

Να σημειωθεί ότι άλλοι δύο παράγοντες έχουν οδηγήσει ουσιαστικά σε παύση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος παράγοντας, για τον οποίο αναμένονται οι αποφάσεις της διαιτησίας, είναι τα 290 εκατ.ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον εργολάβο, αποτελούν έργο που εκτελέστηκε ή πρόκειται να εκτελεστεί πέραν όσων προέβλεπε η σύμβαση. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη διαμάχη μεταξύ της «Αττικό Μετρό» και του αναδόχου για τη λύση της σύμβασης ανάθεσης του έργου, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου ο ανάδοχος έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η οποία απορρίφθηκε από την «Αττικό Μετρό», θέμα το οποίο έχει επίσης παραπεμφθεί σε διαιτησία.

Πρέπει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα έχουν σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου γίνονται μόνο κάποιοι έλεγχοι ασφαλείας. Μόνη δραστηριότητα, σύμφωνα με τη «Μακεδονία» είναι οι αρχαιολογικές εργασίες όπου απασχολούνται 106 άτομα, τα οποία όμως απειλούνται με άμεση απόλυση, καθώς εξαντλούνται τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αρχαιολογική ανασκαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.