Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προσωρινά «εκτός» μετρό η Βενιζέλου

agelioforos.gr,18/06/2015

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε χτες στην πόλη, σε μια επίσκεψη -αστραπή- προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα που ταλανίζει καιρό τώρα την πόλη, διχάζοντας πολίτες και φορείς. Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί εκ νέου προς εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να εντοπιστεί η πιο συμφέρουσα απ' όλες τις απόψεις μόνιμη λύση.


Ο ίδιος επισκέφτηκε το σταθμό και συναντήθηκε με αρχαιολόγους, ενώ ακολούθησε και προγραμματισμένη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο μεταξύ, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπως ο διορισμός νέου δ.σ. τόσο για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όσο και για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο κ. Ξυδάκης έφτασε νωρίς το πρωί συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη, και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Αρχαιοτήτων της πόλης Σταμάτη Χονδρογιάννη και τις διευθύντριες του Αρχαιολογικού Μουσείου, Τζένη Βελένη, και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στο σταθμό της Βενιζέλου υπογράμμισε: «Το ζητούμενο είναι πώς η Θεσσαλονίκη θα καταλάβει ότι αυτό το μνημείο τούς θυμίζει ότι ζουν σε αυτόν τον τόπο επί 16 δεκαετίες συναπτά. Τόσο η πόλη όσο και οι Θεσσαλονικείς και η αρχαιολογική κοινότητα πρέπει να το δουν με πιο μεγάλη σοβαρότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο στοχαστική διάθεση. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά πάνω από όλα να έχουμε μια πόλη που να μας θυμίζει το παρελθόν και να μας ανοίγει το μέλλον. Η πιο απλή λύση είναι να παραμείνει ως έχει. Θα το δούμε όμως. Θα μπορούσε κάλλιστα το ΚΑΣ να το ξαναδεί. Η προσωπική μου άποψη θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το ΚΑΣ».

Επιθυμώντας να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, πάντως, ο αν. υπουργός δε δίστασε να προχωρήσει στην... πράξη. Περπάτησε ο ίδιος από το σταθμό της Βενιζέλου μέχρι τον επόμενο σταθμό, για να διαπιστώσει εάν η απόσταση μεταξύ τους επιτρέπει να καταργηθεί ή όχι ο σταθμός της Βενιζέλου.

Αμφίπολη, ΣΕΣ και Αγιον Ορος

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τζιτζικώστα -με την οποία και ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη- εκτός από το θέμα της τύχης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, έγινε συζήτηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών, αλλά και το σχεδιασμό των έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΣΕΣ 2014 – 2020. Σχετικά με το πρώτο, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «το έργο του μετρό πρέπει να τρέξει γρήγορα. Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να περιμένει άλλο. Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, τα καταστήματα δεν αντέχουν. Τα λουκέτα ακολουθούν το ένα το άλλο με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και μια από τις κύριες αιτίες είναι οι καθυστερήσεις στο έργο του μετρό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για το σταθμό Βενιζέλου, η οποία θα φέρει γρήγορα το μετρό στις ράγες και ταυτόχρονα θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου».

Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης επανέλαβε την άποψή του για τη σημασία των ευρημάτων και το μέλλον τους: «Αναδεικνύεται η αρραγής ιστορική συνέχεια 2.000 ετών αυτής της πόλης. Πρέπει να απεμπλακεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση των ανασκαφών στην ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό, για να πάρει ανάσα η πόλη και επίσης είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αναδείξουμε μια μοναδική αρχαιολογική πλάζα που θα δείξει την τεράστια ιστορική αξία και συνέχεια της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική βυζαντινή πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο κι αυτό που βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλου είναι το μοναδικό ζωντανό απομεινάρι βιωματικής σχέσης με την ιστορία, που μπορεί να ανοίξει άλλες προοπτικές για την πόλη. Μόνο η Ρώμη έχει τέτοια υπαίθρια σημεία που την καθιστούν παγκόσμιο πόλο. Δεν ανοίγουμε κανένα νέο θέμα, προσπαθούμε να κλείσουμε θέματα, να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να προχωρήσει ταχύτερα το έργο. Σκέψη μου -δεν είναι απόφαση- είναι να απεμπλακεί και να επιταχυνθεί το έργο. Ενδεχομένως να πρέπει προσωρινά να παρακαμφθεί ο σταθμός για να συνεχιστεί κανονικά η κατασκευή της γραμμής. Είναι μια σκέψη και υπάρχει και μια εργασία της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Θα σταθμίσουμε τα οφέλη. Τα οφέλη σε αυτήν την πρώτη φάση εκτιμούμε ότι είναι να απεμπλακεί το έργο και να εμφανιστεί κάτι πολύ πιο πολύτιμο, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από ένα σταθμό».

Σχετικά με την Αμφίπολη, ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν χρήματα από το ΣΕΣ 2014 – 2020 με τη στήριξη του υπουργείου, ενώ, ως προς τα υπόλοιπα έργα στον τομέα Πολιτισμού στο ΣΕΣ 2014 – 2020, αμφότεροι συμφώνησαν «να υποστηριχθούν όλοι οι θεσμοί και οι δομές πολιτισμού που στηρίζονται κι από το τρέχον ΕΣΠΑ, να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Ορους, όπως και ο σύγχρονος πολιτισμός και τα μνημεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία». Οσον αφορά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους «θεσμούς», ο κ. Ξυδάκης κατέληξε: «Εχουμε μέρες ακόμη μπροστά μας. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι μία συμπαγής για να μας πιέζει ή να μας χαλαρώνει. Οσο περνάει ο καιρός αυξάνονται κάποιες φωνές λογικής για να φτάσουμε σε μια συμφωνία με αμοιβαίο όφελος. Γενικά είμαι αισιόδοξος. Ολες οι συζητήσεις που γίνονται έχουν την Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού σχηματισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.