Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ξυδάκης για Μετρό Θεσ/νικης: Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά να έχουμε μια πόλη που θυμίζει το παρελθόν της (ΦΩΤΟ)

thestival.gr,17/06/2015

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ευρήματα που έχουν εντποπιστεί στον σταθμό Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής.


Με αφορμή τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον συγκεκριμένο σταθμό, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε:

''Νομίζω ότι η σωστή βάση της συζήτησης είναι, όχι το αν θα αποσπαστούν οι αρχαιότητες, αλλά το πως οι πολίτες που ζουν εδώ θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι η πόλη τους ζει εδώ και 20 αιώνες. Και ότι εδώ έχουμε τα πρώτα απτά δείγματα, εντυπωσιακό κατ' εμέ της μέσης οδού, που αρχίζει από τον 4o αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα. Το έχω δει μόνο στη Ρώμη και πρέπει να σημειωθεί ότι ή πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενσωματώσει αυτό το ζωντανό μνημείο με όλα τα υπέργεια μνημεία'', επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων αυτών και να έχουν την ανάλογη στάση: ''Το θέμα είναι πώς η Θεσσαλονίκη θα καταλάβει ότι αυτό το μνημείο τους θυμίζει ότι ζουν σε αυτόν τον τόπο επί 16 δεκαετίες συναπτά. Τόσο η πόλη, όσο και οι Θεσσαλονικείς και η αρχαιολογική κοινότητα πρέπει να το δουν με πιο μεγάλη σοβαρότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο στοχαστική διάθεση.

Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά πάνω από όλα να έχουμε μια πόλη που να μας θυμίζει το παρελθόν και να μας ανοίγει το μέλλον. Η πιο απλή λύση είναι να παραμείνει ως έχει. Θα το δούμε όμως. Θα μπορούσε κάλλιστα το ΚΑΣ να το ξαναδεί. Οποιαδήποτε λύση κριθεί πιο απλή και οικονομική με γνώμονα ότι θα αναδεικνύει τον ιστορικό πλούτο της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται μόνο τα μαγαζιά, αλλά έχει άναγκη την ιστορία πάνω στην οποία θα εδράζει την εμπορική της δραστηριότητα.

Για τη λύση της απόσπασης έχει ακουστεί αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση. Δεν μπορούν τώρα να παρθούν αποφάσεις. Υπάρχει μελέτη του δημου που το θεωρεί το πιο οικονομικό, τεχνικώς εφικτό και πιο αποδοτικό από ιστορικής άποψης. Υπάρχουν και αλλά όργανα, όπως το ΚΑΣ. Θα το ξαναδουμε. Ή προσωπική μου άποψη θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το ΚΑΣ'', ολοκλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός περπάτησε μόνος του από το σταθμό της Βενιζέλου μέχρι τον σταθμό, για να διαπιστώσει εάν η απόσταση μεταξύ τους επιτρέπει να καταργηθεί ο σταθμός της Βενιζέλου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.