Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μνημειακή πλατεία με τα ευρήματα του Μετρό

ethnos.gr,24/04/2015

Με την παράκαμψη της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την οποία αποδέχεται η νέα πολιτική ηγεσία των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, θα δημιουργηθεί μια ενιαία μνημειακή πλατεία, στο σταυροδρόμι των οδών Εγνατία-Βενιζέλου, η οποία θα αποτελέσει ένα ευρύτερο μνημειακό σύνολο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «παράλληλα θα αναδειχθούν τα οθωμανικά μνημεία Μπεζεστένι και Αλκαζάρ, καθώς και η βυζαντινή Παναγία Χαλκέων. Ετσι, η βυζαντινή Μέση Οδός Decumanus Maximus και το Cardo θα συνδεθούν με τη Ρωμαϊκή Αγορά, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια της πόλης μας».

«Καταξίωση»

Για τον Γ. Μπουτάρη, άνοιξε πλέον ο δρόμος «ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί και να καταξιωθεί και στο σήμερα ως η μητρόπολη που είχε υπάρξει κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αφού στα δεκαπέντε μνημεία της UNESCO έρχονται πλέον να προστεθούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, οι οποίες θα αναδειχθούν και θα αποδοθούν στην πόλη μέσω μιας υπόγειας διάβασης πεζών». «Η συναντίληψη των δύο αρμόδιων υπουργείων υπέρ της προτεραιότητας των βυζαντινών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και για την αποσύνδεσή τους από το έργο του μετρό ήταν το στοιχείο που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια και που πλέον βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους: η πόλη θα αποκτήσει έναν ακόμη μνημειακό πόλο που θα της προσδώσει προστιθέμενη πολιτιστική αξία, σε συνδυασμό με το μέσο σταθερής τροχιάς», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.