Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Σιμόπουλος: "Ταφόπλακα" για το μετρό η απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

seleo.grm16/09/2015

Με επιστολή του ο πρώην γραμματέας δημοσίων έργων, Στράτος Σιμόπουλος σχολιάζει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να στηρίξει την παραμονή των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου.

"Ο κ. Μπουτάρης, σε συνεργασία με την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επέτυχαν την ακύρωση της προηγουμένης απόφασής του, που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό.
Η νέα απόφαση προβλέπει την παραμονή των αρχαιοτήτων "in situ", δηλαδή απαγορεύει την απόσπαση, με αποτέλεσμα ο χώρος να γίνεται ουσιαστικά αρχαιολογικός και να μην υπάρχει βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά λύση κατασκευής του σταθμού.

Η απόφαση αποτελεί όχι μόνο ταφόπλακα για το σταθμό, αλλά πιθανώς για όλο το έργο, διότι αλλάζει το σχεδιασμό του και παραπέμπει πολύ πέρα του 2020 την ολοκλήρωση του, ενώ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της χρηματοδότησης του από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Οι φορείς της πόλης και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα σ' αυτή τη μαχαιριά στην πόλη, ώστε σε πρώτη φάση η Υπηρεσιακή Υπουργός να μην υπογράψει την απόφαση και σε δεύτερη φάση να ανατρέψουν την απόφαση πολιτικά και δικαστικά.

Οι επαγγελματίες φυσικά της πόλης, είμαι σίγουρος, ότι θα αντιδράσουν συλλογικά και δυναμικά διατρανώνοντας την αναγκαιότητα κατασκευής του σταθμού με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Δεν επιτρέπεται να έχουμε στην πόλη για πολλά χρόνια "τρύπες Μπουτάρη".
Η τρύπα στην Πλατεία Διοικητηρίου, φαίνεται ότι δεν αποτελεί για όλους μας στην πόλη, παράδειγμα προς αποφυγή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.