Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Ωμό εκβιασμό καταγγέλλουν οι απολυμένοι του Μετρό Θεσσαλονίκης

voria.gr, 11/05/2016
Οι απολυμένοι ζητούν από την κυβέρνηση και την Αττικό Μετρό να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για επαναπρόσληψη στον αρχαιολογικό τομέα...


Για ωμό εκβιασμό κατηγορούν την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Αττικό Μετρο Α.Ε., οι απολυμένοι από τον αρχαιολογικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενοι ότι για να μην υλοποιήσουν την υπόσχεση επαναπρόσληψης των 65 παράνομα απολυμένων του περασμένου Δεκεμβρίου, βάζουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Σε συνέντευξη που έδωσαν οι πρώην εργαζόμενοι στα σκάμματα της Αρχαιολογίας, κατηγόρησαν κυβέρνηση, Αττικό Μετρό και εργολάβο για εξαπάτηση, επειδή δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για επαναπρόσληψη τους.

«Μας ζητούν να αποσύρουμε τις αγωγές που καταθέσαμε, να παραιτηθούμε από τις οικονομικές διεκδικήσεις που έχουμε επειδή απολυθήκαμε χωρίς να αποζημιωθούμε. Όσοι παραιτούνται την επόμενη ημέρα προσλαμβάνονται. Δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε, θα περιμένουμε να δικαιωθούμε στα δικαστήρια. Θα αναγκασθούνε να καταβάλουν απαιτήσεις που θα φτάσουν ως τα 2 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που φυσικά δεν θα τα έχουμε δουλέψει, αντί τελικά να δεχθούνε να ικανοποιήσουν την πρότασή μας, για καταβολή εξωδικαστικά του 25% με τον όρο φυσικά ότι θα γυρίσουμε στις δουλειές μας, με συμβάσεις έργου οι περισσότεροι», εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Χάρης Κυπριανίδης.

Σήμερα στα σκάμματα της αρχαιολογίας εργάζονται περί τα 300 άτομα από τα οποία τα 150 είναι από τους παλιούς εργαζομένους. Πριν σταματήσει η αρχαιολογική έρευνα, πριν το Δεκέμβριο του 2014 δηλαδή, στα σκάμματα εργάζονταν 660 άτομα και, για να επιταχυνθούν σήμερα οι εργασίες οι αρχαιολογικές θα πρέπει να δουλεύουν περί τα 700 άτομα, υποστήριξε ο κ. Κυπριανίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης μίλησε για «ωμό εκβιασμό από την αριστερή κυβέρνηση, του αριστερού υπουργού κ. Σπίρτζη και του αριστερού προέδρου της Αττικό Μετρό». Μίλησε για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, για τον κ. Σπίρτζη που το τελευταίο 20ήμερο δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα και θύμησε τις υποσχέσεις, όχι μόνο για επαναπροσλήψεις αλλά και για προστασία χαμηλών και μεσαίων αμοιβών, «των μισθών του χιλιάρικου» και για μείωση μόνο των ελάχιστων υψηλόμισθων.

Όπως όμως είπε ο κ. Κυπριανίδης, οι απολυμένοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, γιατί δε δέχονται να παραιτηθούν από τις νόμιμες διεκδικήσεις τους με αντάλλαγμα τρίμηνες συμβάσεις με αποδοχές μικρότερες κατά 30%-40%.

«Αλλά τη συνέντευξη δε τη δίνουμε μόνο για να ενημερώσουμε για τις δικές απαιτήσεις. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την πόλη ότι το έργο, παρότι ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο σταδιακά οι εργασίες, παρουσιάζει πάλι καθυστερήσεις. Χρονοδιάγραμμα οριστικό δεν έχει βγει και υπάρχει μόνο ένα 5μηνο χρονοδιάγραμμα που λήγει τέλος Μαΐου. Εκτιμούμε και μακάρι να διαψευσθούμε, ότι ο εργολάβος θα εγείρει και άλλες οικονομικές απαιτήσεις και για το έργο της Καλαμαριάς», τόνισε ο κ. Κυπριανίδης προσθέτοντας:

«Επειδή καθυστέρησε η διάνοιξη των σηράγγων στην επέκταση προς Καλαμαριά, αφού οι μετροπόντικες δουλεύουν στο έργο της κύριας γραμμής, δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό στην Καλαμαριά. Προβλέπουμε καθυστερήσεις έως και δύο ετών για τις οποίες θα ζητήσει να αποζημιωθεί ο εργολάβος», κατέληξε ο κ. Κυπριανίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.