Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις για το εργασιακό καθεστώς στις επαναπροσλήψεις των αρχαιολόγων

stokokkino.gr, 11/05/2016
Ανησυχία για την πορεία του έργου και για τις συνθήκες εργασίας εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης...


Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «μη τήρηση υποσχέσεων» από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας και της Αττικό Μετρό όπως η «επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με εφικτό και βιώσιμο μισθολογικό».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χάρης Κυπριανίδης υπογράμμισε πως  δεν εφαρμόστηκε η «συμφωνία» που είχαν κάνει με την πολιτική ηγεσία για διατήρηση των μικρομεσαίων μισθών στα ίδια επίπεδα με τη σύναψη συμβάσεων έργου αλλά αντίθετα οι αρχαιολόγοι καλούνται να υπογράψουν τρίμηνες συμβάσεις με μισθούς που κυμαίνονται από 600-700 ευρώ μείωση της τάξης του 30-40%.
«Πως επιτρέπεται στον εργολάβο να κόβει και να ράβει με τη δημόσια περιουσία;» διερωτήθηκε ενώ επεσήμανε πως οι προσλήψεις γίνονται κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου που προβλέπει την έγκρισή τους από το ΥΠΠΟ.

Όσον αφορά τους τελευταίους περίπου 65 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις και μισθούς υπερημερίας ύψους 2 εκατ. ευρώ και υποστηρίζοντας πως ήταν παράνομη τόσο η μετατροπή των συμβάσεων τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου όσο και οι απολύσεις τους υπογράμμισε πως δέχονται «έμμεσο εκβιασμό» να αποσύρουν τις νομικές προσφυγές ειδάλλως δεν θα επαναπροσληφθούν.

Ο Χάρης Κυπριανίδης έκανε λόγο για «πρόσχημα» από τον υπεργολάβο του έργου ως «δικαιολογία να μην προσλάβει τους εργαζόμενους που είχαν απομείνει και που ήταν ο πυρήνας του αρχαιολογικού». Όπως είπε εκτός εργασίας μένουν όλοι οι αρχαιολόγοι- συντονιστές των εργοταξίων όπως και έμπειροι αρχαιολόγοι, εργάτες, τοπογράφοι και συντηρητές, παρότι το Σωματείο έκανε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού στο 25% των διεκδικήσεων.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη των αρχαιοτήτων αλλά και για την δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος για την παράδοση του έργου.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης των εργοταξίων δεν ήταν αυτός που είχε ανακοινωθεί τέλη Δεκέμβρη από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη», τόνισε και εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις μπορεί να απειλήσουν και τη χρηματοδότηση του έργου.

Σήμερα στο έργο απασχολούνται ήδη 300 εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό εκ των οποίων οι 150 περίπου προέρχονται από τους παλιούς ενώ ο κ. Κυπριανίδης εκτιμά πως σε πλήρη εξέλιξη των εργασιών θα απαιτηθεί προσωπικό της τάξης των 700 εργαζομένων.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παν. Τσαραμπουλίδης ο οποίος τόνισε πως «μας διαβεβαίωναν ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελάχιστη μείωση μόνο των πολύ υψηλά αμειβόμενων. Αυτό δεν τηρήθηκε.»

Τέλος κατήγγειλε με τη σειρά του τον «ωμό εκβιασμό» που δέχονται οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καθώς όπως είπε «όσοι αποσύρουν τις δικαστικές διεκδικήσεις την επόμενη ημέρα προσλαμβάνονται».


Κατερίνα Μπακιρτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.