Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Παραλίγο τραγωδία σε εργοτάξιο του μετρό

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/04/2008

Μηχάνημα βάρους 120 τόνων έγειρε επικίνδυνα σε πολυσύχναστη περιοχή, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Αμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων

Εργάτες δίπλα στο πεσμένο μηχάνημα

Motion Team

Παραλίγο τραγωδία στο εργοτάξιο του μετρό στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Υδροφρέζα (γεωτρητικό μηχάνημα) περίπου 18 μέτρων ύψους και 120 τόνων βάρους, έγειρε επικίνδυνα προς το έδαφος. Ευτυχώς την ώρα της πτώσης δεν περνούσαν από το σημείο φοιτητές ή άλλοι πολίτες. Από τύχη δε θρηνήσαμε και τραυματίες ή νεκρούς εργάτες, αφού την ώρα του ατυχήματος λίγα μέτρα πιο πίσω από το μηχάνημα δούλευαν εργαζόμενοι που απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό. Ο χειριστής του μηχανήματος πήδηξε για να σωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ατύχημα» έγινε όταν στη διάρκεια επισκευής του μηχανήματος αφαιρέθηκαν τα αντίβαρα, χωρίς όμως να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ισορροπημένη κράτησή του. Η πτώση σταμάτησε όταν το μεταλλικό τμήμα του μηχανήματος προσέκρουσε στο τσιμεντένιο τοιχίο του εργοταξίου.

Στο σημείο, έφτασαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οι οποίοι κατήγγειλαν την απουσία μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας. «Στο πιο πολυδιαφημισμένο, πανάκριβο και δήθεν σύγχρονο έργο που αυτή τη στιγμή εκτελείται στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι η υγεία, η αρτιμέλεια και η ζωή των εργατών, δεν έχει καμία αξία», δήλωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Βασίλης Ρέβας, θύμισε ότι στα συγκεκριμένα έργα του μετρό επανειλημμένα έγιναν συστάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων, έγιναν κάποιες βελτιώσεις σε θέματα ασφάλειας. Αποδείχτηκε όμως πως τα προβλήματα εξακολουθούν, αφού οι κατασκευαστικές, στο όνομα του κόστους, αρνούνται να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στους εργάτες, τους κάλεσε, συσπειρωμένοι στο συνδικάτο, να παλέψουν για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Αμεσα να διεκδικήσουν την ώρα που τα γεωτρητικά μηχανήματα σκάβουν, να απομακρύνονται οι εργαζόμενοι από τις άλλες δραστηριότητες που εκτελούνται στη γύρω περιοχή του εργοταξίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.