Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΑΛΚΑΖΑΡ Μετατρέπεται σε μουσείο για τα ευρήματα του μετρό

Μακεδονία, 23/05/2008

Στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων αποκατάστασης του Χαμζά μπέη τζαμιού, του μουσουλμανικού τεμένους του 15ου αιώνα που στέκεται στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, βαριά τραυματισμένο από τις χρήσεις που φιλοξένησε κατά το παρελθόν.


Της Βαρβάρας Ζούκα

Το αρχαιολογικό μνημείο, ευρύτερα γνωστό ως Αλκαζάρ, αναμένεται να αναδειχθεί σε μουσείο, όπου θα εκτεθούν τα ευρήματα που θα αποκαλυφθούν κατά τις ανασκαφές για τα έργα κατασκευής του μετρό. Την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου επιθεώρησαν χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μαζί με την προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευτέρπη Μαρκή και τον διευθυντή της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Θεσσαλονίκης Νίκο Σιδέρη.

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Το ενδιαφέρον των αρμοδίων φορέων στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας του αρχαιολογικού μνημείου, ώστε να μην κινδυνέψει κατά την εκτέλεση των έργων του μετρό. Όπως διαβεβαίωσαν χθες τα στελέχη της “Αττικό Μετρό”, έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την υποστύλωση του Αλκαζάρ και πλέον το μνημείο είναι επαρκώς θωρακισμένο.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η κακή χρήση του Αλκαζάρ από τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου κινηματογράφου και από τους καταστηματάρχες που νοίκιαζαν το χώρο, όταν αυτός βρισκόταν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη στατικότητά του, καθιστώντας το μνημείο διάτρητο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
Όπως ανέφερε η κ. Μαρκή, ο χώρος του Αλκαζάρ θα αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς και στους επισκέπτες της πόλης ως μουσείο, όπου θα εκτεθούν τα ευρήματα που θα προκύψουν κατά τις ανασκαφές του μετρό. “Αποτελεί ευτύχημα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα τόσο σπουδαίο μουσείο. Η αρχαιολογική σκαπάνη πιστεύουμε ότι θα αναδείξει θησαυρούς, καθώς ο άξονας της Εγνατία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά”, επισήμανε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Τα έργα αποκατάστασης του Αλκαζάρ, τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και χρηματοδοτούνται με περίπου 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου.

Η ιστορία του κτιρίου. Το Χαμζά μπέη τζαμί κτίστηκε το 1468. Διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αλλά επλήγη σοβαρά από το σεισμό του 1978. Το 1977 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος πλέον το έχει παραχωρήσει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.