Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Θεσσαλονίκη: Στάση πληρωμών παύση… έργων

Μακεδονία, 25/05/2008

central_25_05_08 Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορηθεί, προφανώς όχι αδίκως, ότι δεν επέδειξαν το αναγκαίο ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη. Η παρούσα κυβέρνηση, θέλοντας εξαρχής να επιδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, άπλωσε άρον άρον τον τραχανά, τον οποίο όμως, λόγω κυρίως της απουσίας χρηματοδότησης, αδυνατεί να διαχειριστεί. Στο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχουν σήμερα πάμπολλα εργοτάξια, αρκετά από τα οποία όμως υπολειτουργούν, άλλα έχουν προσωρινά κλείσει ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν εγκαταλειφθεί.

Του Νίκου Ηλιάδη

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η ελλιπής χρηματοδότηση σε συνδυασμό με άλλες ιδιαιτερότητες, οι οποίες ποικίλλουν από έργο σε έργο.

ΜΕΤΡΟ
Το έργο ξεκίνησε άρον άρον τον Σεπτέμβριο του 2006 λόγω και της πίεσης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Σήμερα θεωρείται ότι βρίσκεται σημαντικά πίσω στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και μια από τις αιτίες είναι και η ελλιπής χρηματοδότηση του έργου. Συγκεκριμένα από τα 250 εκατ. ευρώ του Γ’ ΚΠΣ έχουν απορροφηθεί μόλις τα 18, καθώς δεν διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια της εθνικής συμμετοχής. Άλλες αιτίες καθυστέρησης του έργου (ο μετροπόντικας επρόκειτο να εγκατασταθεί από το περασμένο φθινόπωρο ακόμη) είναι η ελλιπής προετοιμασία όσον αφορά στο στήσιμο των εργοταξίων, η καθυστέρηση στη διαχείριση των αρχαιοτήτων και τέλος τα σοβαρά προβλήματα τα οποία προέκυψαν στο εσωτερικό της αναδόχου κοινοπραξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.