Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Πλήθος σημαντικών ευρημάτων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 11/06/2008

Αποψη του τάφου με τα τέσσερα χρυσά στεφάνια
Πλήθος πολύ σημαντικών ευρημάτων έρχονται και συνεχώς θα έρχονται στο φως με τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η επιλογή κατασκευής υπόγειου μετρό στη Θεσσαλονίκη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα και πιο πολύπλοκα - αρχαιολογικά, κατασκευαστικά και οικονομικά - προβλήματα απ' ό,τι το μετρό στην Αθήνα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ παρατίθενται αναλυτικότερα τα ευρήματα που απέδωσε η πρόσφατη αποκάλυψη, στη θέση του σταθμού «Συντριβάνι», λακκοειδούς τάφου (Τφ 840), των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων:

Ο λακκοειδής τάφος ανοίχτηκε σε λάξευμα (1,87μ. μήκος, 1,02μ. πλάτος και 0,78μ. ύψος). Ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε ξύλινο φέρετρο, που βρέθηκε αποσαθρωμένο. Εντοπίστηκαν τμήματα σιδερένιων καρφιών. Από το νεκρό διατηρήθηκαν σε κακή κατάσταση: το κρανίο (σπασμένο), οι αυχενικοί σπόνδυλοι, τμήματα των βραχιόνων, τα μηριαία οστά, οι κνήμες και οι περόνες.

Στο επίπεδο του σκελετού βρέθηκαν: Κοντά στο κρανίο του νεκρού βρέθηκαν δύο, όμοια χρυσά στεφάνια, με κυλινδρικό έλασμα, από όπου εκφύονται φύλλα ελιάς. Η διατήρηση των στεφανιών είναι γενικά καλή. Στις κνήμες βρέθηκε ένα τρίτο, όμοιο στεφάνι.

Βρέθηκαν: Ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, με ημιπολύτιμους λίθους, σε άριστη κατάσταση. Πέντε πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες. Χρυσή δανάκη. Χάλκινο νόμισμα, σε κακή κατάσταση. Τμήμα χάλκινου κατόπτρου, σε κακή κατάσταση. Δύο χάλκινοι κρίκοι. Σπασμένο και αναδιπλωμένο χάλκινο αγγείο σε πολύ κακή κατάσταση. Πήλινο, σπασμένο αλλά ακέραιο ατρακτόσχημο μυροδοχείο. Πήλινο, ακέραιο, ατρακτόσχημο μυροδοχείο. Δύο πήλινες πυξίδα με διακόσμηση. Πήλινο δίωτο σκυφίδιο, σπασμένο. Ακέραιο δίωτο σκυφίδιο. Ακέραιος πήλινος λύχνος. Χρυσοκλωστές και έξι χάλκινοι κρίκοι. Σε ύψος 18,45μ. από την επιφάνεια της θάλασσας στα κάτω άκρα του νεκρού, χρυσό στεφάνι, όμοιο με τα προηγούμενα, σε καλή κατάσταση.

Τα κινητά ευρήματα και το σκελετικό υλικό μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στο συγκεκριμένο ανασκαφικό σκάμμα έχουν, μέχρι τώρα, εντοπιστεί 871 τάφοι και ανασκαφεί 860.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΠΟ, στο σταθμό «Συντριβάνι» βρέθηκαν, επίσης: Τέσσερις ακόμη 4 τάφοι (οι δύο είναι κιβωτιόσχημοι). Ο ένας έχει μαρμάρινη επένδυση στο εσωτερικό του. Και οι τέσσερις τάφοι θα καταχωθούν. «Αν κάτι μπορεί να διασωθεί θα εκτεθεί σε άλλο σταθμό», ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Βρέθηκε και αγωγός κλειστής ροής, με πήλινους σωλήνες (30,60 μ. μήκος) και άλλοι 13 ρωμαϊκοί τάφοι, που επίσης θα καταχωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.