Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Ξέφραγο αμπέλι εκατοντάδες αρχαία

ΤΑ ΝΕΑ, 12/09/2008

ΣΤΟΙΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σε αφύλακτα προκάτ γραφεία της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών  Αρχαιοτήτων και σε πρόχειρα κοντέινερ στοιβάζονται οι εκατοντάδες αρχαιότητες από  χρυσό, χαλκό, πηλό και μάρμαρο που φέρνουν στο φως τα έργα για το Μετρό της  Θεσσαλονίκης. Επάνω, οι περίτεχνες μαρμάρινες σαρκοφάγοι που βρέθηκαν
Αυξάνονται τα αρχαία από το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά το ΥΠΠΟ και η εταιρεία Μετρό, που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους, τα αφήνουν αφύλακτα
Επισφαλή, άστεγα, προκλητικά εκτεθειμένα, δίχως τη στοιχειώδη φύλαξη μένουν τα εκατοντάδες χρυσά-σε υλικό και αρχαιολογική αξία- ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών (δύο χρόνων) για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Η πλειονότητα των χρυσών, χάλκινων και πήλινων ευρημάτων και ορισμένων ιδιαίτερα ογκωδών (ανάμεσά τους οι τέσσερις τάφοι που κρίθηκε πως θα πρέπει να αποσπασθούν ολόκληροι, οι έξι μαρμάρινες μονολιθικές σαρκοφάγοι-οστεοθήκες της ρωμαϊκής εποχής κ.ά.) είτε βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον χώρο εντοπισμού τους είτε στοιβάζονται απλώς σε κοντέινερ που παίζουν ρόλο αποθήκης είτε στα γραφεία της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη - απέναντι από το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, εν μέσω πολυκατοικιών.

Ο δε υπουργός Πολιτισμού που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση φαίνεται να αδιαφόρησε για την τύχη τους.

Η ενημέρωση, στο μεταξύ, για τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βγάζει η γη της Θεσσαλονίκης δίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο ύστερα από πιέσεις ή δημοσιεύματα.

Μόλις χθες λοιπόν, και ενώ οι αρχαιότητες στοιβάζονται δίχως μέριμνα για τη φύλαξη ή το μέλλον τους, το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριζε πως «κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως συνολικά 1.414

τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, κτερισμένοι σε ποσοστό 21,3%, καθώς και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τοίχοι, αγωγοί, δάπεδα, κλίβανοι)».

Η αρμόδια έφορος-επικεφαλής της ΙΣΤ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού (η ανακοίνωση δεν φέρει την υπογραφή της όπως ανάλογες ανακοινώσεις άλλων εφορειών). «Μα έχω στείλει τη συγκεντρωτική ανακοίνωση προ δεκαημέρου τουλάχιστον», είπε στα «ΝΕΑ», ενώ παρέπεμψε για διευκρινίσεις στο ΥΠΠΟ.

Συμπτώσεις: Η εύρεση των αρχαιοτήτων ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ μόλις «ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν, στο πλαίσιο ρεπορτάζ, επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό, τη χρονολόγηση, αλλά και τον τόπο φύλαξης (ή μη) των ευρημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα δημοσιοποιήθηκε αφού η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας ειδοποίησε δημοσίως, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, του οποίου είναι μέλος, ότι δέχεται ακόμη και απειλές μετάθεσης (!) επειδή επιμένει στο ζήτημα της φύλαξης και στέγασης των ευρημάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.