Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Μετρό σε όλη τη Θεσσαλονίκη από αεροδρόμιο μέχρι Κορδελιό

Αγγελιοφόρος, 24/04/2009


Ανήμερα της... ονομαστικής του γιορτής έπιασε χτες δουλειά ο «Γιωρίκας», ο μετροπόντικας που θα σκάψει τη δεύτερη σήραγγα της γραμμής κορμού των 9,6 χλμ. του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο «Κωστίκας» ήδη έχει φτάσει κάτω από την πλατεία Βαρδαρίου και κατευθύνεται προς την οδό Βενιζέλου, έχοντας καλύψει 550 μέτρα και βρίσκεται σε βάθος 19 μέτρων.

Χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επισκέφτηκε το εργοτάξιο στο σταθμό του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και επιθεώρησε τις εργασίες, ανακοινώνοντας πως σε δέκα μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά, συνολικού προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ. «Οι μελέτες είναι όλες έτοιμες και θα βγει ο διαγωνισμός σε δέκα μέρες. Αν δεν υπάρξουν πολλές ενστάσεις, πιστεύουμε πως στις αρχές Ιουνίου του 2010 θα αρχίσει η κατασκευή και της επέκτασης», τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος δήλωσε πως συνεχίζονται οι μελέτες για την επέκταση του μετρό δυτικά προς Σταυρούπολη και πως εξετάζονται ήδη τα έργα της δεύτερης φάσης με νέες γραμμές προς αεροδρόμιο, Κορδελιό και άλλες περιοχές.

Σε τρία χρόνια

Ο κ. Σουφλιάς έμεινε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου και τόνισε πως σήμερα είναι ανοιχτά 16 εργοτάξια, δεσμευόμενος πως η εκσκαφή των δύο σηράγγων του μετρό θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια.

«Οι μετροπόντικες δε σκάβουν απλώς, αλλά κατασκευάζουν τις σήραγγες. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη μέθοδο κατασκευής και το μετρό της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και προσδοκίες ετών επιτέλους γίνονται πράξη. Το μετρό θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό και θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάθε μέρα οι μετροπόντικες κατασκευάζουν από δέκα μέτρα σήραγγας», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις, ο υπουργός είπε ότι «το έργο αρχικά συνάντησε δυσκολίες (απαλλοτριώσεις, μετακινήσεις δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικά), ενώ υπήρξε πρόβλημα και με μια από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, οι οποίες ξεπεράστηκαν. Οσοι επί δύο δεκαετίες λησμόνησαν το έργο και τώρα εμφανίζονται να αγωνιούν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τα λόγια τους υπάρχουν και τα δικά μας έργα».

Ο υπουργός είπε πως στο πλαίσιο του έργου γίνεται η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή στη Θεσσαλονίκη (20.000 τ.μ.). Εγινε ανάπλαση του διώροφου «Λουτρά Φοίνιξ» («Πασά Χαμάμ», κοντά στο ναό Αγίων Αποστόλων στο Βαρδάρι), όπου θα συντηρηθούν τα ευρήματα και ακολούθως θα εκτεθούν στους σταθμούς του μετρό και στο Αλκαζάρ.

Καλαμαριά

Σε ό,τι αφορά την επέκταση προς Καλαμαριά, ο υπουργός τόνισε πως το μήκος της γραμμής του μετρό θα είναι 5 χλμ. και θα κατασκευαστούν πέντε σταθμοί (νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα). Στη Μίκρα θα συνδεθεί το μετρό με το σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ και θα κατασκευαστεί επίσης πάρκινγκ χιλίων θέσεων ΙΧ. «Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και η έγκριση δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συνεχίζουμε και τις μελέτες για τη δυτική επέκταση στη Σταυρούπολη, όπου επίσης η γραμμή θα είναι μήκους 5 χλμ. και με πέντε σταθμούς και κόστους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Την άνοιξη του 2010 θα ολοκληρωθούν κι εκεί οι μελέτες και τότε θα κοιτάξουμε για τη χρηματοδότηση. Ηδη εξετάζεται η δεύτερη φάση των έργων του μετρό με επεκτάσεις προς το αεροδρόμιο, το Κορδελιό και άλλες περιοχές. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα μετρό με πολλές γραμμές, που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Οι προδιαγραφές του μετρό Θεσσαλονίκης είναι από τις πλέον σύγχρονες της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.

Πορεία

Η γραμμή κορμού που κατασκευάζεται με 13 σταθμούς θα κοστίσει συνολικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι μετροπόντικες θα σκάβουν σε βάθος 16 έως 31 μέτρων. Το συνολικό μήκος που θα σκάψουν είναι 7,7 χλμ. (μέχρι Βούλγαρη), καθώς τα υπόλοιπα περίπου 2 χλμ. (μέχρι τη Νέα Ελβετία) θα γίνουν με ανοιχτό όρυγμα.

Ηδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στους σταθμούς Δημοκρατίας και Σιντριβανίου, στον επίσταθμο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και στη διακλάδωση της γραμμής του μετρό προς Σταυρούπολη, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή τους στο Ν. Σ. Σταθμό (61%) και στο σταθμό Αγίας Σοφίας (53%).

Εγνατία

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών για την κατασκευή της Εγνατίας οδού, απομένουν 31 χλμ. για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, στο τμήμα Βενέτικου - Παναγιάς (περιοχή Καφέ Αρκούδας). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Απόστολο Γούλα, μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί κι αυτό το τμήμα, παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που το έφεραν πίσω σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. Στην κακοκαιρία απέδωσε την καθυστέρηση και ο κ. Σουφλιάς, όπως και στη σαθρότητα και τη μορφολογία του εδάφους στην περιοχή (40% γέφυρες και σήραγγες), λέγοντας πως δεν είναι έτοιμα τα 16 από τα 31 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.