Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Φουλ οι ρυθμοί στο μετρό

Έθνος, 24/04/2009

Δέκα μέτρα διπλής υπόγειας σήραγγας θα παραδίδονται καθημερινά. Γ. Σουφλιάς ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση στην Καλαμαριά

Και ο δεύτερος μετροπόντικας έπιασε δουλειά από χθες στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ο «Γιωρίκας», όπως τον έχει βαπτίσει ο Γ. Σουφλιάς, ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας, και μαζί με τον «Κωστίκα», που έχει ήδη φτάσει στην πλατεία Δημοκρατίας -550 μέτρα μακριά- θα παραδίδουν καθημερινά 10 μέτρα έτοιμης διπλής υπόγειας σήραγγας, στη βασική γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων.


Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που με αυτή την ευκαιρία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε πως σε δέκα μέρες θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χλμ. με 5 σταθμούς και προϋπολογισμό 465 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την επέκταση προς τη Σταυρούπολη και εξετάζεται η δεύτερη φάση των επεκτάσεων προς αεροδρόμιο και Κορδελιό.

Φουλ οι ρυθμοί στο μετρό

Σε τρία χρόνια
Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, τα προβλήματα που οδήγησαν σε καθυστερήσεις έχουν ξεπεραστεί και το έργο μπαίνει στη φάση της κύριας κατασκευής, με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτήρισε το μετρό ως μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδας (προϋπολογισμός 1,5 δισ. ευρώ μαζί με την επέκταση της Καλαμαριάς), και εκτίμησε πως η διάνοιξη της βασικής γραμμής θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από σήμερα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε πως επιμένει στην αναγκαιότητα του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας, το οποίο έχει «μπλοκάρει» από προσφυγή στο ΣτΕ και από αποφάσεις του ΚΑΣ και του υπουργείου Πολιτισμού.

Φουλ οι ρυθμοί στο μετρό

«Υποστηρίζω απολύτως την ανάγκη κατασκευής αυτού του έργου, δεν αλλάζω την άποψή μου ότι είναι αναγκαίο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη», είπε, στηλιτεύοντας αντιλήψεις και νοοτροπίες που δεν σκέφτονται το μέλλον της πόλης, όπως είπε.

Οπως έκανε γνωστό, έχει απευθυνθεί ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν μπορεί να συνεχιστεί ο διαγωνισμός που έγινε ή αν πρέπει να γίνει καινούργιος, μετά τις αλλαγές που επέβαλε το ΥΠΠΟ (σκάψιμο κάτω από 16 μέτρα, που μπορεί να γίνει μόνο με μετροπόντικα).

Μετεγκατάσταση ΔΕΘ
Τέλος, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τις περίπου 10 συζητούμενες θέσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και θα προτείνει έως το καλοκαίρι τις επικρατέστερες 2 ή 3, ώστε ο πρωθυπουργός να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στην έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Το μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται 2 χρόνια πίσω και με αυτούς τους ρυθμούς θα ολοκληρωθεί το 2015, τρία χρόνια μετά τον συμβατικό χρόνο, απάντησε ο τομεάρχης Δημοσίων Εργων του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, ενώ για την επέκταση της Καλαμαριάς διαρωτήθηκε πώς θα γίνει δημοπράτηση χωρίς μελετητική ωριμότητα.

Για την υποθαλάσσια υποστήριξε πως η κυβέρνηση τη δημοπράτησε πρόχειρα το 2007 εν όψει των εκλογών, χωρίς να έχει ώριμες μελέτες και χωρίς να προβλέψει τα προβλήματα.

Για τη ΔΕΘ κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τις επιτροπές στην άκρη» και να δημοπρατήσει τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο, όπως είχε σχεδιαστεί και όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής από το 2004.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.