Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Τα αιωρούμενα σωματίδια «πνίγουν» τη Θεσσαλονίκη

Αγγελιοφόρος, 23/11/09

Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ

Περισσότερες από τις μισές μέρες του χρόνου ξεπερνάνε τα όρια ασφαλείας οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται τα υψηλότερα επίπεδα αέριων ρύπων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με ομάδα εργασίας τους Μάρκο Ασσαέλ, χημικό μηχανικό, καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά, φυσικό, αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Καρατζά, μηχανολόγο μηχανικό, επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ, Χαρίσιο Αχιλλά, μηχανολόγο μηχανικό και Κωνσταντίνο Κακοσίμο, χημικό μηχανικό. Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, την προσεχή Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή με θέμα «Αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης- Υπάρχει πρόβλημα;»

Με αφορμή την μελέτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το εργαστήριο θερμοφυσικών ιδιοτήτων και περιβαλλοντικών εργασιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οργάνωσαν το δικό τους δίκτυο μετρητών σε 20 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς, όπως διαπίστωσαν, οι προϋπάρχοντες σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Εχεδώρου, παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα συμπεράσματά τους πάντως κατατάσσουν την Θεσσαλονίκη, στις πόλεις με τις υψηλότερες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στο κέντρο και μετά στις δυτικές συνοικίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και με τα έργα κατασκευής του μετρό ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι περιοχές Σίνδου, Διαβατών, Μενεμένης και Κορδελιού.

Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια

Στην ατμόσφαιρα αιωρούνται σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους τα οποία δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι αλλά βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, ευθύνονται για ένα πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών όπως επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων (π.χ. βήχας και πόνοι στην αναπνοή), επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, βρογχίτιδα, όπως και προβλήματα στην όραση. Επιπλέον, τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν λόγω της ίδιας της σύστασής τους, γιατί μπορούν να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.