Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πτώση τζίρου άνω του 40% για τους «Μετρόπληκτους» επαγγελματίες

voria, 08/12/2010
Στον δανεισμό έχουν οδηγηθεί μία στις τρεις επιχειρήσεις λόγω των εργασιών...



Μεταξύ 23% και 30% κυμαίνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που επλήγησαν την τελευταία τριετία στις οδούς  Εγνατία-Μοναστηρίου -Δελφών, όπου υπάρχουν εργοτάξια του Μετρό και μπροστά στα καταστήματα ορθώνονται λαμαρίνες, σύμφωνα με μελέτη της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων  (81%) συμφωνεί με την άποψη ότι τα έργα του μετρό επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική  και την επαγγελματική τους δραστηριότητα και μόλις το 1% των ερωτηθέντων απήντησε ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου από τα έργα του μετρό.

Παράλληλα, το 64% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερο από το 40%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που να διατήρησε ή αύξησε των κύκλο εργασιών της.

Οι απόψεις διίστανται ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων σχετικά με  την αντικατάσταση των λαμαρινών με πλέγμα. Το 37% θεωρεί ότι η αντικατάσταση των λαμαρινών θα βελτιώσει αρκετά ή πολύ τα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ το 44% εκτιμά ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί καθόλου ή θα βελτιωθεί λίγο.

Αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό (33%) των  επιχειρήσεων που προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό λόγω των εργασιών του μετρό, αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι το έκαναν για να στηρίξουν την επιχείρηση τους, καθώς θεωρούν ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, από την έρευνα προκύπτει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας επίβλεψης του έργου, καθώς επίσης και ειδική τοπική επιτροπή της κάθε περιοχής που θα μεριμνά για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικής μορφής τοπικής διαφήμισης για τις οδούς που επλήγησαν, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες από κράτος για την ζημία που υπέστησαν.

Εκτίμησε, δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, εάν δεν ληφθούν μέτρα παρά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη. «Πλέον δεν πιστεύουμε κανέναν πολιτικό. Θέλουμε έργα όχι λόγια. Τι έγινε σε ένα χρόνο που είναι υφυπουργός ο κ. Μαγκριώτης; Πρέπει να έρθει άλλος δήμαρχος για να αρχίσουν τα έργα;», σημείωσε ο κ.Ζορμπίδης, εκφράζοντας ενδοιασμούς για το πότε θα ολοκληρωθεί τελικά το έργο.

Σημειώνεται ότι η μελέτη εξετάζει τη μείωση  της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το διάστημα (01/01/07-10/04/10)  στις οδούς Μοναστηριού, Εγνατίας, Δελφών. Ο υπολογισμός έγινε με έτος βάσης το 2007 και τον αριθμό των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.