Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Για το… 2019 πάει το Μετρό της Θεσσαλονίκης

press-gr.blogspot.gr, 16/11/2012
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Μετρό θα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το 2018 και θα λειτουργήσει το 2019, προέβλεψε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα Χάρης Κυπριανίδης...



Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Μετατίθεται και άλλο χρονικά η ολοκλήρωση της κατασκευής και η λειτουργία του Μετρό…
Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα Χάρη Κυπριανίδη. Όπως είπε ο κ.Κυπριανίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την απεργία των εργαζομένων, που έλαβε χώρα στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, αν όλα πάνε ρολόι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Μετρό θα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το 2018 και θα λειτουργήσει το 2019.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ολοκλήρωση του πιο χρονοβόρου αρχαιολογικού σκάμματος, στο νότιο τμήμα της Αγίας Σοφίας, αναμένεται για το φθινόπωρο του 2015.
Εάν προστεθούν άλλα 2,5 χρόνια για το τεχνικό κομμάτι και τις τελικές διαμορφώσεις, τότε φθάνουμε το 2018, ενώ χρειάζεται περίπου ένας επιπλέον χρόνος για τις δοκιμές. Δηλαδή, ακόμα κι αν ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου, η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό σε λειτουργία το 2019, όταν η πρώτη εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας που ξεκίνησε το έργο έκανε λόγο για 2012, για να ακολουθήσουν οι επόμενες διαβεβαιώσεις της επόμενης πολιτικής ηγεσίας που μιλούσε για 2014, στη συνέχεια για 2015, 2016, 2017…
«Και πάλι όλα αυτά, εάν όλα λειτουργήσουν ρολόι. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ανάδοχος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντλήσει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το έργο, συνεπώς χρειάζεται πολιτική παρέμβαση», συμπλήρωσε. Όπως μάλιστα τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, αρχαιολόγος, Δημήτρης Παππάς, το οικονομικό ισοζύγιο της πόλης από τη λειτουργία του μετρό είναι πια καταφανώς αρνητικό, στοιχεία που πρόκεται να ποσοτικοποιηθούν με έρευνα που ετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια, ο κ.Κυπριανίδης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί στον σταθμό του Παπαφείου ο ανάδοχος, παρότι η συμφωνία της Αττικό Μετρό με τη διοίκηση του ιδρύματος έγινε πριν τρεις εβδομάδες (οι εργαζόμενοι του τεχνικού δεν συμμετείχαν τότε στις κινητοποιήσεις).
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κατήγγειλε ότι η επιμονή της Αττικό Μετρό και του ανάδοχου να επαναπροσλάβει 30 εργαζόμενους εκμεταλλεύομενη τη νέα νομοθεσία έχει προκαλέσει αναστάτωση και επιπλέον καθυστερήσεις για ένα ελάχιστο οικονομικό όφελος ύψους 15.000 ευρώ, σε ένα τεράστιο έργο, αξίας 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εργασία των 30 ατόμων, που θα προσλαμβάνονταν για 20 μέρες, αντιστοιχεί σε 4.800 εργατοώρες, όταν με τις κινητοποιήσεις έχουν χαθεί ήδη 35.000 εργατοώρες. Κοινή αίσθηση των εργαζομένων, πάντως, ήταν ότι την κύρια ευθύνη για την προσπάθεια αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις έχει η Αττικό Μετρό(εποπτεύων φορέας του έργου από την πλευρά του δημοσίου), ενώ η εξήγηση που έδιναν είναι πως το ζητούμενο δεν είναι το οικονομικό όφελος, που είναι ασήμαντο: Στόχος είναι να γίνει μία πρόβα μεγάλης κλίμακας, σε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, για να ξεκινήσει η εφαρμογή της μνημονιακής εργατικής νομοθεσίας σε όλο το φάσμα των δημοσίων έργων.
Η εκδίκαση της αγωγής του αναδόχου κατά της απεργίας των 900 εργαζομένων στο έργο, για να κηρυχθεί καταχρηστική, έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου. Όπως εξήγησε ο κ.Παππάς, οι εργαζόμενοι έχουν ως βασικό νομικό επιχείρημα ότι το σχετικό νομοθέτημα είναι Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και όχι νόμος της Βουλής και αντίκειται μάλιστα σε βασικό άρθρο του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων(οι 30 επαναπροσληφθέντες θα έχουν αποδοχές περίπου 40% χαμηλότερες από τους συναδέλφους τους). Επικαλούνται  δε προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου της Χαλκιδικής, που έκανε δεκτή, στην ίδια νομική αιτιολογική βάση, την προσφυγή  εργαζομένων των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά της εταιρείας, με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψή τους με τους προϋπάρχοντες όρους.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο ανάδοχος ζητεί συνεχώς αναβολή της εκδίκασης, ενώ η υπόθεση, λόγω δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσε να εκδικαστεί, παρά την αποχή των δικηγόρων. «Απορούμε για τα προσχήματα που προβάλλει η άλλη πλευρά. Εμείς είμαστε βέβαιοι για το δίκαιο των διεκδικήσεων μας και ζητούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης», καταλήγει ο κ.Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.