Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΣΕΚΑ: Όχι στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων

rthess.gr, 18/11/2012
Για αποπροσανατολισμό μιλά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων "από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς" απαντώντας σε δημοσίευμα για "Πλουσιοπαροχα κασέ για αρχαιολόγους" στο Μετρό Θεσσαλονίκης...


Η ανακοίνωση του ΣΕΚΑ

Δημοσίευμα της 15/11/2012 στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr, αντλώντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και χωρίς να διασταυρωθούν, δυσφημεί τους αρχαιολόγους σχετικά με το ύψος των αμοιβών τους και αναφέρει σκωπτικά ότι αμείβονται «με κασέ που θα ζήλευαν και οι υπάλληλοι της Βουλής».
Πρόκειται ξεκάθαρα για μια προσπάθεια διάσπασης της κοινωνίας, προκειμένου να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Δημοσιεύονται ψεύδη για «Πλουσιοπάροχα κασέ για τους αρχαιολόγους», αντί να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά στο Νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» το οποίο, παρακάμπτοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναθέτει στο «Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» τη διαχείριση των αρχαιοτήτων. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να στρέψει τους πολίτες κατά των εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν να αμείβονται βάσει της Σύμβασης των Οικοδόμων (με 900 περίπου Ευρώ) και όχι με 460 Ευρώ, όπως προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία πατώντας στους μνημονιακούς νόμους.

Για να μην πλανώνται εντυπώσεις, αρκεί να επισκεφτεί κάποιος στο διαδίκτυο τη «Διαύγεια» και αμέσως θα αντιληφθεί ότι οι αρχαιολόγοι, έκτακτοι και μόνιμοι, αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου περίπου με 850 Ευρώ καθαρά ή στον ιδιωτικό τομέα με τη συλλογική σύμβαση του ΣΕΚΑ που προβλέπει βασικό μισθό 1362 Ευρώ μεικτά. Οι αρχαιολόγοι με πενιχρούς μισθούς παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και στα πιο απόμερα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας αρχαιολογικούς χώρους και διενεργώντας σωστικές ανασκαφές σε πλήθος τεχνικών έργων (όπως οδοποιίας, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.α.). Δεν επιτρέπεται να σπιλώνεται έτσι ένας κλάδος που προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία και ιδιαίτερη αγάπη προς τις αρχαιότητες.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει την προσπάθεια κατακερματισμού της κοινωνίας στρέφοντας τον έναν εργαζόμενο εναντίον του άλλου. Καταδικάζει την εφαρμογή από την κυβέρνηση των μνημονιακών νόμων σε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, εξαθλιώνοντας τη ζωή των εργαζόμενων. Καταδικάζει την πολιτική κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Καταδικάζει την πολιτική που εξυπηρετώντας τα συμφέροντα αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες ως εμπόδιο και απαξιώνει την πολιτισμική κληρονομιά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση στις προσπάθειες κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και εξαθλίωσης του λαού. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.