Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Εργολάβοι σε θέση μάχης για τα έργα του Μετρό

enet.gr, 19/01/2013
ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ 500 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Από την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της «Αττικό Μετρό ΑΕ» ανοίγουν οι «κρουνοί» της εκταμίευσης τμηματικά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, κατασκευαστικών δανείων συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για να τρέξουν τα έργα του τραμ και Μετρό προς Πειραιά και το έργο επέκασης προς Καλαμαριά, ένω ήδη έφθασαν στην Αθήνα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα 250 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ, για τη χρηματοδότηση του βασικού έργου μετρό Θεσσαλονίκης.

Επεσαν υπογραφές
Πιο συγκεκριμένα, το 2012, χρονιά κορύφωσης της ελληνικής ύφεσης, ολοκληρώθηκαν διαγωνισμοί και έπεσαν υπογραφές μεταξύ της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και εργολαβικών ομίλων, για αναθέσεις έργων μετρό συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευνοϊκό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση των έργων.
Παράλληλα εκκρεμεί η τελική ανάθεση ύψους 518 εκατομμυρίων ευρώ της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Για το συγκεκριμένο έργο αναπτύχθηκαν αιτιάσεις κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προωθείται ενώ το βασικό έργο της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και εμπλοκές, που ενδέχεται σε βάθος χρόνου να επιβαρύνουν το Δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι είναι δύο διαφορετικά έργα, αποκρούοντας τις σχετικές αιτιάσεις. Η σύμβαση της επέκτασης προς Καλαμαριά θα περάσει από έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, που δρομολογήθηκε η κατασκευή του βασικού τμήματος των 19 χιλιομέτρων Μετρό της Αθήνας, μέχρι σήμερα, που έχουν αναπτυχθεί και κατασκευάζονται βασικά έργα και επεκτάσεις του δικτύου Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού μήκους άνω των 55 χιλιομέτρων και ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ, τρεις μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, η «Ακτωρ ΑΤΕ», η « J&Ρ ΑΒΑΞ» και η ΑΕΓΕΚ, συγκεντρώνουν τη «μερίδα του λέοντος» των εργολαβικών αναθέσεων. Δυνατός παίκτης αποδεικνύεται και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ενώ ακολουθούν τρεις-τέσσερις εγχώριες και ξένες τεχνικές εταιρείες με μικρότερη συμμετοχή.
Διαχρονική Siemens
Από τους ξένους παίκτες ξεχωρίζει η γερμανική Siemens. Η παρουσία της στα ελληνικά έργα είναι διαρκής από την πρώτη κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό», που ανέλαβε το 1992 και ολοκλήρωσε το 2000-2001 το βασικό έργο Μετρό της Αθήνας μέχρι σήμερα. Η γερμανική εταιρεία υλοποιεί κυρίως τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα του Μετρό. Οι σχετικές προμήθειες και εγκαταστάσεις της Siemens για τις επεκτάσεις του Μετρό προς νότια (Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμο, Ελληνικό) και δυτικά Περιστέρι, Ανθούπολη και Χαϊδάρι) προάστια της Αθήνας «κόλλησαν» την τελευταία τριετία, λόγω του πολύκροτου σκανδάλου και των προεκτάσεών του.
Τα έργα αυτά, εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά το 2013. Συγκεκριμένα, η επέκταση προς Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ενώ η επέκταση προς Ελληνικό μέχρι τον Ιούλιο. Ο σταθμός του Χαϊδαρίου (Αγία Μαρίνα) θα δοθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.