Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αποχώρηση παράταξης Γκιουλέκα, σκληρή κριτική από αντιπολίτευση

voria.gr,18/07/2013

Για αλαζονεία κατήγγειλε την διοίκηση του δήμου η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Για χρεοκοπία μίλησε ο Χρ. Μάτης, για «εξωραϊσμένη» εικόνα χωρίς ειλικρινά στοιχεία έκανε λόγο ο Τ. ΜηταφίδηςΟι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της Κ. Γκιουλέκα αποχώρησαν από την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό έργου της διοίκησης του έτους 2012.

Πριν την αποχώρηση ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καζαντζίδης, διάβασε μια σύντομη δήλωση με την οποία εξέφρασε την πλήρη διαφωνία τους με την οικονομική διαχείριση, τις επιλογές και τις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου. Κατήγγειλε για «αλαζονεία» τη διοίκηση και σημείωσε πως δεν θα μείνουν στην παρουσίαση ενός «ανύπαρκτου» έργου. Ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ότι η αποχώρηση δηλώνει «στείρα αντιπολίτευση».

Πιο αιχμηρός απέναντι στην παράταξη που αποχώρησε ήταν ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης . Χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική», την απουσία της και επιτέθηκε εναντίον του επικεφαλής της Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος είναι υφυπουργός Παιδείας, και τόνισε πως με την ψήφο του υπέρ του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή είναι ένας από αυτούς «που καρφώνουν καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, κατηγόρησε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ότι «δικαιολογούν» την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν αντιστέκονται στα οικονομικά μέτρα και μοιράζουν «ασπιρίνες φιλανθρωπίας». Ο Στέλιος Παπαθεμελής είπε ότι η διοίκηση του Δήμου θα κριθεί από το αν θα καθαρίσει την πόλη και η Θεσσαλονίκη δεν είναι καθαρή. Εξανέστη, μάλιστα, για το ότι ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και παρατήρησε: «Δεν φτάνει που τα κάνετε, πρέπει και να υπερηφανεύεστε!» Από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, άσκησε κριτική στον απολογισμό, τόνισε ότι παρουσιάζει μια «εξωραϊσμένη» εικόνα χωρίς ειλικρινά στοιχεία και σημείωσε πως για να γίνει πραγματικά ανοιχτή πόλη η Θεσσαλονίκη πρέπει να υψώσει τείχη στη φτώχεια και τον κοινωνικό ρατσισμό.

Ο Χρήστος Μάτης επισήμανε ότι η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει «αποτύχει», δεν έχει όραμα και η οικονομική διαχείριση της οδηγεί τον Δήμο σε «χρεοκοπία». «Η αύξηση στο ταμειακό άθροισμα είναι πλασματική και οφείλεται στην συγκυρία της αύξησης των διαθέσιμων για χρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό. Χρεοκοπούμε; Ναι χρεοκοπούμε! Η οικονομική διαχείριση της διοίκησης οδηγεί το δήμο σε χρεωκοπία.
Γιατί δημιουργεί έναν εικονικό κόσμο ταμειακής ευημερίας του δήμου που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Και θα πληρώσουμε αυτό το κόστος ως κοινωνία και ως πόλη» τόνισε.

Απάντησεις Μπουτάρη στα πυρά της αντιπολίτευσης

«Το θέμα δεν είναι αν είμαστε μνημονιακοί ή αντιμνημονιακοί, αλλά το ότι το μνημόνιο έχει γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δανείζουν με καλούς όρους, όμως θέλουν και τα λεφτά τους πίσω κάποια στιγμή», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη στάση του απέναντι στην Τρόϊκα και τα οικονομικά μέτρα.

Κατηγόρησε ανοιχτά όλες τις κυβερνήσεις, από το 2004 και μετά, ότι "δεν έκαναν τίποτε για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα" και σημείωσε: «Άσπρισαν τα μαλλιά μου. Όσα λεφτά και να πέσουν στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές, σε δύο χρόνια θα τελειώσουν και θα λέμε ότι φταίνε οι αλήτες οι Γερμανοί που μας πίνουν το αίμα».

Ο κ. Μπουτάρης επιτέθηκε εναντίον του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου, με αφορμή τη στάση του στο θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τον αποκάλεσε «υπάλληλο» του υπουργείου Μεταφορών και είπε ότι "δεν τον εμπιστεύεται".

Τον λόγο πήραν και αντιδήμαρχοι, που παρουσίασαν στοιχεία ο καθένας για τον τομέα ευθύνης του. Μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το «παρών» έδωσαν σχολικοί φύλακες, οι οποίοι άνοιξαν δύο πανό με συνθήματα κατά των απολύσεων τους.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου (απηύθυνε χαιρετισμό), εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ενώ ο κ. Μπουτάρης επέκρινε άλλους επαγγελματικούς φορείς που, όπως είπε, δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.