Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τον Στρ. Σιμόπουλο

karfitsa.gr,28/07/2013

Γράφει ο Karfitsas

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Γιάννης Μπουτάρης διοικεί το δήμο με τη λογική του «πες, πες κάτι θα μείνει». Τρία χρόνια τώρα προτιμά τα λόγια και έχει αφήσει τα έργα… στην άκρη!



Στο παραπάνω συμπέρασμα άλλωστε καταλήγει το σύνολο των συμπολιτών μας που στις καθημερινές τους συζητήσεις μιλούν για «βρώμικη» πόλη, χωρίς υποδομές! Aν ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, τουλάχιστον οφείλει να μην «μπαίνει» εμπόδιο στα μεγάλα έργα που αποδεδειγμένα άλλοι πασχίζουν να γίνουν!

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Μετρό, που μετά από τους μήνες απραξίας που χάθηκαν, το αρμόδιο υπουργείο και ο σχετικός Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων τοποθέτησαν στην κορυφή της ατζέντας με σκοπό την ολοκλήρωσή του στο συμβατικό χρόνο!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου και ο κυρ Γιάννης βγήκε… ικανοποιημένος για αυτή την έκβαση! Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο ίδιος δήλωνε πως «μόνο πάνω από το πτώμα του» θα απομακρυνθούν οι αρχαιότητες από τον εν λόγω σταθμό! Και αυτό έμεινε στο λαό της Θεσσαλονίκης. Ότι δηλαδή ο δήμαρχος της πόλης δεν πρόκειται να… «αλλαξοπιστήσει» και πως θα παραμείνει σταθερός στην άποψή του.

Δυστυχώς όμως, και για τους πολίτες και για τον ίδιο, ο κυρ Γιάννης όπως αποκάλυψε το karfitsa.gr λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα προκειμένου να απομακρυνθούν τα αρχαία και εν συνεχεία να επανατοποθετηθούν μερικώς. Μια πρόταση, την μόνη βιώσιμη, την οποία εδώ και μήνες υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

«Μυστική» συνάντηση

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην Αθήνα και στην οποία εκτός των κυρίων Μπουτάρη και Τσίτουρα συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, που τυγχάνει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και αρχαιολόγοι. Στη συνάντηση ακούστηκαν διάφορες απόψεις, πληροφορίες κάνουν λόγο μάλιστα και για αντιπαράθεση και διαπληκτισμό μεταξύ των αρχαιολόγων και στο τέλος ο κ. Μπουτάρης, προφανώς επειδή αντιλήφθηκε πως η άποψη Σιμόπουλου είναι η μόνη ρεαλιστική για να ολοκληρωθεί το έργο που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την πόλη αποδέχτηκε την πρόταση προσωρινής απομάκρυνσης και μερικής επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Την πληροφορία της «Κ» επιβεβαίωσε ο κ. Τσίτουρας. «Νομίζω ότι Αττικό Μετρό, υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμαρχος έχουμε βρει τον τρόπο αυτό έτσι ώστε τα αρχαία να επανέλθουν στο μεγαλύτερό τους βαθμό ή σε όλο. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μετά την απόσπαση αλλά είναι η καλύτερη αναγκαία συνθήκη. Αλλιώς δεν έχουμε Μετρό, δεν έχουμε σταθμό. Υπάρχει πλέον το πρόσφορο έδαφος αλλά δεν μπορεί χωρίς απόσπαση να έχουμε σταθμό Μετρό. Υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίτουρας.

Λίγες ώρες αργότερα βέβαια έγινε γνωστή η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ (στο οποίο είχε προσφύγει ο δήμος) που απαγόρευε την απομάκρυνση των αρχαίων και ο Μπουτάρης επέστρεψε από την Αθήνα… ικανοποιημένος. «Αν το Υπουργείο είχε ανταποκριθεί από μιας αρχής στην αίτηση θεραπείας που είχαμε καταθέσει τότε και είχε ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση, όλη αυτή η φασαρία θα είχε αποφευχθεί και δεν θα είχε χαθεί χρόνος πολύτιμος για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα ολόκληρη» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης.

Οι αποκαλύψεις της «Κ» βεβαίως εκθέτουν το δήμαρχο, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση του Στράτου Σιμόπουλου. Ο τελευταίος μετά την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δήλωσε: «Για το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχω δηλώσει εδώ και μήνες ότι, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε., οι λύσεις που έχουν προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος– Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και οι οποίες προϋποθέτουν απόσπαση και μερική επανατοποθέτηση, είναι βιώσιμες. Χαίρομαι που ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με τη σημερινή του δήλωση, φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς ότι σε λίγα χρόνια θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του πιο σύγχρονου Μετρό της Ευρώπης».

Μέλλον με φόντο τα… αρχαία

Μετά λοιπόν το… φιάσκο των δηλώσεων Μπουτάρη περί αρχαιοτήτων και… πτωμάτων στη μάχη κατά του Σιμόπουλου μπήκε σύσσωμη η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» δηλαδή η παράταξη του δημάρχου, αντιλαμβανόμενη ότι ο αγώνας εναντίον του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων συνεχίζεται. Στους αυτοδιοικητικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης ακούγεται έντονα πως στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου ενδεχομένως ο κ. Σιμόπουλος να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενος όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι των αστών της πόλης, το οποίο στις περασμένες εκλογές είχε γυρίσει την πλάτη στην υποψηφιότητα Γκιουλέκα. Σε ανάρτησή της λοιπόν στο facebook η «Πρωτοβουλία» ανέφερε ότι «στη βιασύνη του, λοιπόν, ο κ. Γενικός σκόνταψε πάνω στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο αποδεχόμενο «ολικώς ως ισχυρούς και βάσιμους τους λόγους που επικαλείται ο δήμος Θεσσαλονίκης δια του νόμιμου εκπροσώπου του, Γιάννη Μπουτάρη», αποφάσισε «να διακοπούν αμέσως και πλήρως οι εργασίες για την απομάκρυνση των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σκάμμα του υπό κατασκευή σταθμού του Μετρό στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, μέχρις ότου εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας»». Και καταλήγει: «δεν μένει, λοιπόν, παρά ο κ. (α)Σημ(αντ)όπουλος να καταγγείλει και τους «οπισθοδρομικούς κρατιστές» του Συμβουλίου της Επικρατείας και παίρνοντας το κομπρεσέρ του να πάει μόνος του να «τακτοποιήσει το ζήτημα» υλοποιώντας τις δικές του «αναπτυξιακές παρεμβάσεις”».

Είχε προηγηθεί επίθεση προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έρ-γων επίσης της «Πρωτοβουλίας» χαρακτηρίζοντάς τον «Γενικό Γραμματέα καταστροφής αρχαιοτήτων με αΜΕΤΡΟέπεια σε όλη της τη μικρότητα». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ» με τις παραπάνω ανακοινώσεις δεν συμφωνεί το σύνολο των μελών και στελεχών της παράταξης αλλά και εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι μάλιστα σχεδιάζουν να μην θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα με το Γιάννη Μπουτάρη!

Νικητής της μάχης αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ο «ορθολογιστής» Σιμόπουλος ο οποίος εδώ και μήνες επιμένει στην μόνη βιώσιμη πρόταση για το πολύπαθο Μετρό της Θεσσαλονίκης αφήνοντας… «γυμνό» το «βασιλιά» Μπουτάρη και τις κορώνες που αυτός κατά καιρούς πετά! Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Γενικός σε συνεντεύξεις του έχει μιλήσει για τη διοίκηση Μπουτάρη και χαρακτήρισε τον πρόσφατο απολογισμό της διοίκησης ως «απολογισμό ΜΗ πεπραγμένων»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.