Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

902.gr,09/07/2013

Ερώτηση, για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Υποδομών και Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Θέμα: Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Για ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εργασίες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και ουσιαστικά στον «αέρα», μετά την απόφαση της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», του νέου -τρίτου στη σειρά- αναδόχου κατασκευής του έργου, να τους επιβάλει αναγκαστική άδεια δύο εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» ζήτησε από τη διοίκηση του σωματείου να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την άδεια, που για οικοδόμους και νεοπροσληφθέντες είναι χωρίς αποδοχές, ώστε έτσι να τη βοηθήσουν στο να σταματήσει το έργο και να πιεστεί η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» για να της λύσει τα προβλήματα, που όπως υποστηρίζει αντιμετωπίζει στο έργο.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε στους εργαζόμενους κλίμα ανησυχίας, αφού δεν γνωρίζουν αν και με ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους μετά το δεκαπενθήμερο.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ανάδοχος κατασκευής στο έργο αυτό χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για να επιβάλει τους δικούς του όρους και να εξοικονομήσει όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη. Ο στόχος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και της όποιας κατά καιρούς ανάδοχου κοινοπραξίας είναι κοινός. Επιδιώκουν μέσα από τις εκατοντάδες απολύσεις και τις «επαναπροσλήψεις» που υπόσχονται, χωρίς να τις προσδιορίζουν χρονικά, να επιβάλουν την κατάργηση του συνόλου των ΣΣΕ που ισχύουν μέχρι σήμερα και να επιβάλουν για το σύνολο των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ μισθούς πείνας σε συνθήκες γαλέρας, βάσει των διατάξεων της ΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6/2012 ( ΦΕΚ Α' 38/28-02-2012).

Η αρνητική αυτή εξέλιξη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το ίδιο το έργο, που καρκινοβατεί εδώ και επτά χρόνια (πραγματοποιήθηκε μόλις το 23% των τεχνικών έργων), έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ανάληψη από την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και των έργων επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά και ενώ έχει ήδη εισπράξει ως προκαταβολή 30 εκατ. € προτού καν στηθεί το πρώτο εργοτάξιο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:


Την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σε κάθε τμήμα του έργου (TBM, αρχαιολογικές ανασκαφές, τεχνικές εργασίες) και για την υποχρέωση της αναδόχου να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τη σύμβαση, χωρίς καμία διακοπή εργασιών και υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενους.


Την άμεση επαναπρόσληψη όλων των μέχρι σήμερα απολυμένων με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους.

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.